Projektbeskrivning

27 augusti 2020. På en digital pressträff från Film i Västs mötesplats på Kungsgatan 7 i Göteborg presenterade Film i Väst sin verksamhet under hösten 2020 med premiärer och inspelningar. Regissörer, producenter och skådespelare medverkade på länk i ett samtal med Peter Possne, produktionschef, och Ulrika Grönérus, kommunikationschef, på Film i Väst.

 

Bland höstens premiärer märks bland andra Peter Dalles film Tills solen går upp med en stjärnspäckad ensemble, en ny Sunefilm och en film om monsteragenten Nelly Rapp baserad på Martin Widmarks populära barnböcker samt flera nya tv-serier.

– Under hösten har vi premiär för sju filmer på biograf och fem tv-draman på SVT, TV4/CMore och Viaplay. Det är tuffa Corona-tider för svenska biografer, men vi hoppas att våra samproduktioner ändå ska lyckas locka en så stor biopublik som möjligt. Vi har exempelvis fyra filmer som är riktade mot barn och familj, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

När film- och tv-dramavärlden lamslagits av Corona-epidemin har verksamheten ändå fortsatt i Västra Götaland, Skandinaviens ledande filmregion och till hösten spelas åtta nya filmer och två tv-serier in i regionen. Bland filmerna som spelas in i regionen i höst finns bland andra Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton med Hannes Holm som regissör, ungdomsfilmen Så jävla easy going som baseras på Jenny Jägerfelds bok och storfilmen Utvandrarna. Dessutom är det många filmer som postproduceras i regionen.

– Under det här året sker det 18 inspelningar av svenska och internationella filmer och tv-draman i regionen, vilket är i paritet med tidigare år. Pandemin har dock satt sina spår. Det har blivit betydligt tuffare att spela in film och tv-drama på grund av den pågående pandemin och Film i Väst har fått gått in med betydligt större insatser i flera av årets projekt för att säkerställa att produktionerna ska kunna färdigställas. Vi är stolta över att kunna bidra till att hålla igång en väl fungerande svensk filmindustri, säger Peter Possne.

Läs mer här