Projektbeskrivning

I maj startar inspelningen i Västra Götaland av SVT:s nya dramaserie Detektiven från Beledweyne. I fokus står en vårdslös före detta åklagare som förpassats till ett jobb på ett flyktingförvar, och en asylsökande från Somalia som visar sig vara ett polisiärt utredningsgeni. Detektiven från Beledweyne produceras av B-Reel Films, producenter Ulf Synnerholm och Olle Wirenhed, i en samproduktion med SVT, ZDF och Film i Väst. Premiär i SVT våren 2023.

Huvudrollerna spelas av guldbagge-belönade Malin Levanon (Tjuvheder) och Nasir Dhagole. Manus är skrivet av Aron Levander (Det som göms i snö) och för konceptuerande regi svarar Zaida Bergroth (Tove).

När en ung flicka försvinner nära ett flyktingförvar riktas hela landets uppmärksamhet mot den lilla byn Karkebo. Inne på förvaret inser den självgoda och trångsynta juristen Tilda Renström att den okända flykting som hon precis ska utvisa, har en knivskarp blick för brott och ledtrådar. Tilda, som nyligen avskedats från sitt jobb som åklagare, ser plötsligt en chans att i hemlighet presentera hans tankar som sina egna, för att på så vis vinna tillbaka sin självkänsla och kanske även sitt jobb. Mannen kan tänka sig att hjälpa henne, men han vill ha något i gengäld.

Anna Croneman, programchef Drama på SVT, om produktionen:

– Det har pratats mycket om behovet av förnyelse inom krimgenren. Med två osannolika och helt underbara huvudkaraktärer är Detektiven från Beledweyne, mer än något annat jag läst, ett briljant exempel på förnyelse. Aron Levander imponerar som huvudförfattare. Det är spännande, det är roligt och det är originellt på riktigt. Jag ser väldigt mycket fram emot att se regissören Zaida Bergroth ta sig an materialet.

Detektiven från Beledweyne spelas in i Västra Götalandsregionen och kommer att sändas i sex avsnitt, där varje fall sträcker sig över två avsnitt. Serien beräknas ha premiär våren 2023. För den internationella distributionen svararAll3Media International.

Bildtext: Från vänster: skådespelaren Nasir Dhagole, manusförfattaren Aron Levander, regissören Zaida Bergroth och skådespelaren Malin Levanon.