EN KOMIKERS UPPVÄXT2019-09-19T12:05:34+00:00

Projektbeskrivning

 Guldbaggebelönade Rojda Sekersöz regisserar Jonas Gardells gripande uppväxtskildring En komikers uppväxt där Johan Rheborg gör rollen som den vuxne Juha. För manus står Jonas Gardell. Filmen produceras av Martin Persson på Anagram i samproduktion med bland andra Film i Väst. Inspelningen startar i Västra Götaland i höst och filmen får biopremiär hösten 2019.

Jonas Gardell är en av vår tids mest älskade och hyllade författare, dramatiker och artister. Han har under drygt tre decennier gett oss otaliga stora berättelser som En komikers uppväxt (1992), Torka aldrig tårar utan handskar, Livet är en schlager, De halvt dolda och Guldbaggebelönade Pensionat Oskar.

Jonas Gardell har själv omvandlat sin roman till det filmmanus som nu kommer ligga till grund för inspelningen som startar i höst.
En komikers uppväxt är ju första delen i en romantrilogi. Jag hoppas filmen blir den första av två som kommer omfatta hela trilogin, alltså också Ett ufo gör entré och Jenny. Böckerna har ju lästs av miljoner svenskar och jag är förundrad över hur de fortfarande anses relevanta.

Filmregissören Rojda Sekersöz utsågs så sent som i januari 2018 till bästa nykomling på Guldbaggegalan för sin hyllade debutfilm Dröm vidare.
– Jag minns att jag läste boken En komikers uppväxt när vi bodde i Mora och jag gick i högstadiet. Jag läste den i mitt sovrum med snedtak och rött linoleumgolv och fängslades av bokens ärlighet och förmåga att ta känslor på allvar. Det var i samma rum som jag senare bestämde mig för att bli regissör. Det är ett privilegium att få jobba med någon som är så skicklig på sitt hantverk som Jonas är och som vågar ta hand om och förvalta de stora känslorna i livet.

Johan Rheborg har rönt stora framgångar med komedifilmer som Solsidan, Morran & Tobias och Kenny Begins och 2005 Guldbaggenominerades han för bästa manliga huvudroll i Killinggängets succé Fyra nyanser av brunt. De mer dramatiska rollerna har han framförallt spelat på teaterscenen, i exempelvis Nattpromenad, Mellanrum och Bash på Stadsteatern. Huvudrollen som Juha i En komikers uppväxt blir Rheborgs första dramatiska huvudroll på film.
– Den här rollen kan tolkas på många sätt. Jag har i dagsläget ingen aning om hur jag skall göra den. Men det kommer alltid till mig. Jag litar på processen kan man säga, på manus, på regin, livet och bra musik. Jag älskar utmaningar.

Synopsi: Tolvårige Juha Lindström är klassens clown i förorten Sävbyholm på 70-talet. Att vara rolig är det enda sättet för honom att bli bekräftad på och han gör allt han kan för att passa in i den sociala hackordning som råder i skolan. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt stripiga hår och som Juha skäms för, den mobbade hackkycklingen Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan.

Juha gör allt i sin makt för att bli en del av gruppen, sviker till och med de enda som varit lojala med honom i alla lägen Jenny och Thomas, men bjuds bara in när de andra vill.

Den vuxne Juha är en hyllad nationellt känd komiker. Hans föreställning En komikers uppväxt spelas för utsålda hus i Stockholm. Kväll efter kväll gör han sig redo för att bjuda publiken på de hemska och dråpliga historierna från hans egen uppväxt. En kväll blir han kontaktad av en av killarna från sin mellanstadieklass vilket får honom att återvända till Sävbyholm för att börja göra upp med sitt förflutna.

I rollerna: Huvudrollen som vuxne Juha: Johan Rheborg. Fler namn presenteras till hösten.

Produktionsuppgifter: Regi: Rojda Sekersöz Manus: Jonas Gardell Exekutiv producent: Martin Persson Fotograf: Erik Molberg Hansen Scenograf: Teresa Beale Kostym: Kicki Ilander Mask: AnnaCarin Lock. Filmen produceras av Anagram i samarbete med Film i Väst, SVT, SF Studios. Distribution: SF Studios.

Share This Story, Choose Your Platform!

Välkommen till Film i Väst

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, dramaserier, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

FILM I VÄST – a part of Region Västra Götaland.

Västra Götaland is Sweden’s foremost region for culture. Through dedicated effort and the country’s largest cultural budget, both in absolute terms and per capita, culture has a self-evident role in social life. Culture is a basic precondition for active, committed citizens – involvement contributes to democratic development. Culture can make people grow and is very important for employment, regional development and growth in Västra Götaland.

Till toppen