Projektbeskrivning

Per Fly (Monica Z) regisserar Hammarskjöld, en ny långfilm om FN:s svenske generalsekreterare som dog under mystiska omständigheter i Nordrhodesia 1961. En tät politisk thriller samtidigt som det är ett personporträtt av människan Dag Hammarskjöld, hans tvivel, övertygelse och växande längtan efter ett vanligt liv. I huvudrollen som Dag Hammarskjöld ser vi Mikael Persbrandt. Patrick Ryborn, Unlimited Stories, producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen får svensk biopremiär juldagen 2023.

I övriga roller återfinns en bred internationell cast med bland andra Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Richard Brake, Sara Soulié och Thure Lindhardt.

SYNOPSIS 1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

– Jag har i flera år fascinerats av Dag Hammarskjöld och hans idealistiska kamp för en bättre och rättvisare värld. Med Dag dog drömmen om ett starkt FN och de sista nio månaderna av hans liv levererade han handlingen tragiskt till ett thrillerdrama om girighet, våld och längtan. Handlingen utspelar sig i det kalla krigets skrämmande värld, där dödandet av politiker var en del av normala angelägenheter, säger Per Fly, regissör och som skrivit manus tillsammans med Ulf Ryberg.

– Det här är vår berättelse om Dag Hammarskjöld med Mikael Persbrandt som axlar rollen som Dag. En politisk thriller samtidigt som det är ett personporträtt av människan Hammarskjöld. Vår värld idag med despoter som ledare i många länder hade mer än någonsin behövt Dag Hammarskjöld och ett FN som verkligen hade kunnat göra skillnad, säger Patrick Ryborn, producent, Unlimited Stories.

Hammarskjöld är delvis inspelad i Trollhättan (Studio Fares) och Skövde. Delar av postproduktionen är gjord i Västra Götaland, bland annat VFX (Torbjörn Olsson, Gallimimus), klippning (Juvelkvarnen, Fredrik Morheden) och grading (Nikolai Waldman, CAN Film).

Filmen är producerad av Patrick Ryborn, Unlimited Stories, i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film, SVT, C More, Nordsvensk Filmunderhållning AB, Maipo A/S. Med stöd från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstutet och Nordisk Film & TV Fond. För skandinavisk distribution står Nordisk Film och international sales, Beta Film.

Bilder: Niklas Maupoix