Projektbeskrivning

Dramat JAG KOMMER HEM IGEN TILL JUL är baserad på en idé av Peter Jöback och regisserad av Ella Lemhagen. I rollerna ser vi förutom Jöback själv Johannes Bah Kuhnke, Suzanne Reuter, Jennie Silfverhjelm, Loa Falkman, Anja Lundqvist och Rennie Mirro. Filmen produceras av Miso Film i samproduktion med Film i Väst och TV4.

Världsstjärnan Simon kommer hem till Sverige för att fira jul. I det lilla samhället han växte upp arrangerar hans bror Anders den årliga julkonserten och Simon har övertalats att vara med. Anders, som alltid levt i skuggan av sin bror, är inte helt nöjd med detta. Simon däremot tar lätt på det hela, tills gamla minnen väcks till liv och han konfronteras med begravda familjehemligheter.

– Jag har burit idén till den här filmen med mig väldigt länge, den är inspirerad av min egen historia men utvecklad vidare till en spelfilm. Filmen ska både underhålla publiken med humor och musik men också ta upp temat att våga stå för vem man är, omfamna sin historia och bära den som en krona på huvudet, säger Peter Jöback.

Peter Jöback är som en av vår tids mest populära artister som rör sig över olika genrer och har världen som arbetsfält. Han slog igenom i rollen som Robert i ”Kristina från Duvemåla” och har sedan dess bland mycket annat spelat ”The Phantom of the Opera” på Broadway och i London’s West End. Peter har släppt ett antal storsäljande skivor, bl.a. den numera klassiska julskivan ”Jag kommer hem igen till jul”, från vilken musik används i filmen.

JAG KOMMER HEM IGEN TILL JUL är en produktion av Miso Film Sverige, i samproduktion med Film i Väst och TV4, med stöd från Svenska Filminstitutet.

Manuset är skrivet av Daniel Karlsson (All inclusive) och producenter är Sandra Harms (TV-serien ”Modus” och kommande ”438 dagar”) och Rachel Bodros Wolgers.

– Den här filmen handlar om det som händer i de flesta familjer över julen – man både älskar och hatar varann mer än någonsin och ansträngningarna att ha trevligt blir ofta hindret för att det lyckas. I detta fall finns det dessutom väl begravda familjehemligheter som sakta smyger sig upp till ytan, säger Sandra Harms.

JAG KOMMER HEM IGEN TILL JUL spelades in Åre och Mellerud under perioden mars-maj 2019.