Projektbeskrivning

Se filmen på SVT Play

Kaos är granne med Gun är ett nära porträtt filmat under sju år av tivoliflickan, dansaren, skådespelaren, regissören och teaterchefen Gun Jönsson. Känd från TV som bingo- spelande Lisa i Hem till Byn och den hunsade frun i Badjävlar, som regissör med den banbrytande uppsättningen av Bernardas Hus på Dramaten 1974 och den omskakande tv filmen Leva Livet med Mona Malm. Möt konstnären som aldrig kompromissat med sin integritet, lust och konstnärlighet och som genom sin djärvhet att gå sin egen väg blivit en av de största inom svensk teater och film, men också betalat priset för det.

1991 flyttade Gun från Danmark, där hon arbetat som regissör i fem år på bl.a. Det Kongelige Teater, till Falkenberg och startade Världens minsta teater: Teater Boudoir Intim.

Regissören Julia Dinome har filmat Gun Jönsson mellan 2010 till 2017; från det att hennes teater stänger ner, till att Guns hem, som hittills varit mest ett scenografiförråd, omvandlas till fast hem och Gun gör sin sista föreställning.

Skådespelarna Mona Malm, Anita Wall, Ingemar Carlehed och Michael Jonsson berättar om hur Gun genom sin inspiration, entusiasm och vilja att utveckla och föra fram sina kollegor påverkat deras professionella bana, men också om hennes oerhörda driv, hennes energi och hur hon gick sin egen väg.

Kaos är granne med Gun är en väldigt aktuell film om en kvinna som både gått i bräschen för kvinnor inom teater och film, som var kontroversiell nog att bli utkörd från en hel stad som teaterchef i Norrköping, som upplevde främlingsfientligheten under andra världskriget i sin barndom till föräldrar som var tivoliartister.

Vi får komma Gun nära i filmen och ser hur hon genom sina nästan nittio år som artist – verkligen är svensk teaterhistoria!

Produktionsfakta

Produktionsår 2020
Längd: 58 min
Regi, manus, klipp, research, producent, intervjuer: Julia Dinome Kompletterande klipp: Simon Carlgren, Anna Öst Foto: Anders Ahlberg, Ita Zbroniec-Zajt, Julia Dinome Ljud: Anna Öst, Gustaf Berger, Julia Dinome Musik: Gustav Wall  Ljudklipp & mix: Jonathan Dakers Colorist: Nanna Dalunde Postproduktion superviser: Sergio C. Ayala

Produktionsbolag: Julia Dinome Productions AB. I samproduktion med Film i Väst Med stöd av Region Halland.