Projektbeskrivning

Inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta har inletts. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja och denna gång med filmdebuterande regissören Tina Mackic (Sommarskuggan). I huvudrollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. Filmen produceras av Jonathan Ridings på SF Studios i samproduktion med Film i Väst, SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet. 

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta kommer att spelas in i trakterna kring Alingsås och Göteborg. Tina Mackic, som är manusförfattaren, tv-producenten och regissören bakom karaktären Sommarskuggan i SVT-programmet Sommarlov, gör debut som långfilmsregissör.

– Jag har levt med det här manuset och planerat för inspelningen så länge, längtar att få komma på plats och börja jobba med hela crewet och ge liv åt den här berättelsen. Lasse och Maja kommer kännas igen och man kommer få se mycket mer av knasiga Valleby. Devisen vi går efter är ”more is more”. Jag kommer skruva på ordentligt med mystiken, spänningen och humorn, säger Tina Mackic, regissör.

Publiken får återigen möta Nils Kendle och Polly Stjärne i rollerna som Lasse och Maja och de får sällskap av  Suzanne Reuter i rollen som ökända ärkeskurken Lilli Ragnarsson och Henrik Hjelt i rollen som polismästare i Valleby.

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta ställs Lasse och Maja inför sitt svåraste fall hittills. För att lösa mysteriet slår de sig ihop sig med den pensionerade, och vresige, mästertjuven Lillie Ragnarsson.

– Att spela en ärkeskurk som på äldre dagar inser vidden av sina misstag och som vill sona sina brott och återigen bli en del av Vallebys gemenskap var så otroligt spännande att jag inte kunde tacka annat än ja, säger Suzanne Reuter.

– Det är en ju helt förträffligt roligt och förväntansfullt att få spela polismästaren i en så etablerat och fantastiskt universum som LasseMaja ju tillhör. Jag ser fram emot att få vara en del av Valleby och sätta min egen prägel på den lite tafatte polismästaren, säger Henrik Hjelt. 

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta produceras av Jonathan Ridings på SF Studios i samproduktion med Film i Väst, SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet. Det är den sjunde filmen om de populära detektiverna Lasse och Maja som SF Studios producerar.

Manuset till den nya filmen är skrivet av Mattias Grosin och Henrik Engström – samma duo som skrev de två senaste filmerna om LasseMaja.

29 böcker har hittills getts ut om LasseMajas Detektivbyrå, skapad av författaren Martin Widmark och illustratör Helena Willis.

Filmen distribueras av SF Studios och beräknas ha premiär i februari 2022.