Projektbeskrivning

Möt Kerstin Linden, som nu spelar den ikoniska rollen som Ronja Rövardotter i den nya filmatiseringen av Astrid Lindgrens älskade drama. Med sig har hon Birk Borkason, som spelas av Jack Bergenholtz Henriksson. I rollerna som Mattis och Lovis ser vi Christopher Wagelin och Krista Kosonen.  Sverrir Gudnason spelar Borka och mamma Undis porträtteras av Maria Nohra. Den svenskspråkiga serien i tolv avsnitt, uppdelad på två säsonger, produceras av Filmlance International, Bonnie Skoog Feeney och Mattias Ahren, för Viaplay Group i samproduktion med Film i Väst. Inspelningen sker runt om i Sverige, bland annat i Västra Götaland.

– Vi är väldigt glada över att få samproducera en ny version Astrid Lindgrens odödliga mästerverk som genom manusförfattaren Hans Rosenfeldt utvecklar och fördjupar berättelsen. Särskilt roligt är det att återigen få möta Kerstin Linden, som spelade äldsta dottern, Lill-Märta, i Utvandrarna och Lisa James Larsson, som bland annat regisserat En kunglig affär, båda Film i Västs samproduktioner, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Serien är skriven av Bron-skaparen Hans Rosenfeldt. Första säsongen regisseras av Lisa James Larsson (Victoria, A Royal Affair). Ronja Rövardotter produceras av Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn (Björnstad) för Filmlance International med Sara Askelöf som exekutiv producent på Viaplay Group och Hanne Palmqvist som exekutiv producent på Filmlance International AB. Johan Palmgren är exekutiv producent på Astrid Lindgren AB. Maggie Widstrand är castingansvarig för alla barn, och Tusse Lande har castat alla vuxna skådespelare. Serien är en samproduktion med Film i Väst.

Det klassiska Astrid Lindgren-äventyret om den starka och självständiga flickan Ronja Rövardotter tog hela världen med storm när boken publicerades för drygt 40 år sedan. Totalt har otroliga fem miljoner exemplar av Ronja Röverdotter-boken sålts globalt.

När Viaplay Group nu presenterar en egen serie baserad på boken, får tittarna en djupare inblick i Ronjas värld. Berättelsen är densamma men broderas ut och anpassas efter dagens publik med storslagna specialeffekter, vackra miljöskildringar och mer utvecklade karaktärer och arenor.

Intresset för att göra den ikoniska rollen som Ronja Rövardotter har sedan sökandets start varit enormt. Närmare 4 000 provspelningar över hela landet har genomförts – och valet föll till slut på barnskådespelaren Kerstin Linden från Stockholm.

– Det känns så himla kul att få göra min tolkning av rollen som Ronja Rövardotter. Även om boken och filmen om Ronja kom innan jag var född så har jag ändå läst och sett den flera gånger – och jag älskar verkligen berättelsen. Ronja är en tuff och smart tjej med mycket skinn på näsan, säger Kerstin Linden.

Ronjas vän Birk Borkason kommer spelas av Jack Bergenholtz Henriksson.

– Det känns otroligt stort att få vara med och göra en sådan här superkänd äventyrsserie. Jag ser verkligen fram emot att få spela Birk, säger Jack Bergenholtz Henriksson.

Rollistan till Viaplays storsatsning är gedigen och strösslas med stjärnor. Ronjas pappa Mattis spelas av Christopher Wagelin (Det som göms i snö, Älska mig) och Krista Kosonen (The Swarm, Blade Runner 2049) gör rollen som mamma Lovis.

– Det känns fantastiskt att få göra Mattis i en Ronja Rövardotter som görs med dagens teknik. Historien är tidlös, vacker och odödlig, och har fått en bearbetning som jag tror kommer ta andan ur publiken, säger Christopher Wagelin.

Krista Kosonen framhåller att sagan betytt mycket för henne genom åren.

– Jag kommer ihåg att min mamma läste Ronja Rövardotter för mig. Nu läser jag den för min dotter och magin är fortfarande där. Det är den ultimata sagan om kärlek, mod, vänskap och girl power. Jag är väldigt glad och förväntansfull över att få vara en del av den här produktionen och skapa den här berättelsen för nya generationer, säger Krista Kosonen.

I den rivaliserande Borkaätten spelar Sverrir Gudnason (Älska mig, Borg) pappa Borka.

– Det är en ära att få vara med och förvalta den otroliga kulturskatt som Astrid Lindgren-sagor faktiskt är. Jag växte själv upp med böckerna och jag tycker det är självklart att vi ska fortsätta filma dem, säger Sverrir Gudnason.

Mamma Undis porträtteras av Maria Nohra (Heder, Beck).

– Ronja har alltid varit min favorit ihop med Pippi. Jag har kunnat se mig själv i Ronja, både i hur hon ser ut men även hennes tuffa och lekfulla karaktär. Undis ser jag som en matriark bland alla rövare. Det känns spännande att kliva in i hennes värld och i perspektivet som mor till Birk och fru till Borka, säger Maria Nohra.