Projektbeskrivning

Inspelningen av det norska historiska actiondramet Sulis har börjat. Filmen är regisserad av Nils Gaup (The Kautokeino-Upproret, Birkebeinerne, Pathfinder) och producerad av Storyline NOR i samproduktion med bland andra Film i Väst och GötaFilm, Christer Nilsson. Filmen klipps i Göteborg av Fredrik Morheden och Michael Higgins leder scenografiarbetet. Beräknad premiär 2023. SF Studios distribuerar filmen i Norden.

Huvudrollerna spelas av de svenska skådespelarna Otto Fahlgren (Björnstad) och Simon J. Berger (Drottning Margareta, Exit). I rollistan ingår även de norska skådespelarna Alexandra Gjerpen, Mads Sjøgård Pettersen, Stig Henrik Hoff och Heidi Ruud Ellingsen. Filmen förväntas ha premiär på biografer i Norge 2023 följt av en internationell lansering. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent hanterar internationell försäljning.

Sulis berättar historien om kampen mot förtrycket i gruvstaden Sulitjelma, kallad Sulis, i början av 1900-talet. Konrad och de förtryckta gruvarbetarna står tillsammans i upproret mot gruvbolaget och dess hänsynslösa ledare Wennstrøm. Filmen handlar om faktiska incidenter på Norges näst största arbetsplats, där gruvbolaget hade all makt och där arbetarna kämpade under omänskliga förhållanden i de farliga och mörka gruvorna. Detta var de nordiska ländernas vilda västern. Förtryck, slavarbete och kapitalismens brutalitet slutade med en revolt som skapade den nordiska modellen och det moderna samhälle vi idag ser i Skandinavien.

– Sulis är en miniatyr av hur girighet och exploatering av människor och natur, leder samhället åt fel håll. Vi vill göra en film som visar att människor kan åstadkomma stora saker när de står tillsammans”, säger regissören Nils Gaup.

Idag arbetar 3,7 miljoner människor i gruvor världen över och minst 12 000 arbetare dör varje år i gruvolyckor. Kampen för rättvisa, trygghet, bättre arbetsvillkor och samarbete mellan arbetsgivare och arbetstagare är lika aktuell idag – och är precis vad Sulis handlar om.

I produktionen finns flera svenska talanger både framför och bakom kameran. Den unga huvudrollen spelas av den svenske stjärnskottet Otto Fahlgren, som gör sin första stora huvudroll i filmen. Han spelar rollen som Konrad, en barnslav som blir såld från Sverige till Norge och hamnar i gruvsamhället Sulis. Hyllade skådespelaren Simon J. Berger gör rollen som antagonisten Wennstrøm. Sofie Jannock har också en roll i filmen. Bakom kameran finner vi fotografen och Guldbaggevinnaren Anders Bohman, Rikard Waxin och Anna Hällgren som stöttar regissör Nils Gaup samt produktionsledaren Anette Wiman.

Bland de norska skådespelarna finner vi Alexandra Gjerpen, Mads Sjøgård Pettersen, Stig Henrik Hoff och musikalstjärnan Heidi Ruud Ellingsen, som gör långfilmsdebut.

Sulis är en viktig historia att berätta. Det är ett fantastiskt historiskt material som lyfts fram i filmen. Jag är väldigt glad att jag kan vara en del av det här projektet, som kommer att bli en klassisk hjältehistoria. ”, säger skådespelaren Simon J. Berger.

Sulis är den största produktionen av ett nordnorskt produktionsbolag någonsin. Inspelningen har nyligen påbörjats på FilmCamp i Målselv och kommer senare att flytta till Sulitjelma utanför Fauske, båda belägna i norra Norge.

– Efter många års planering är vi äntligen i färd med att filma historien om Sulitjelma. Vi har ett nordiskt stjärnlag i detta projekt. De tragiska händelserna som hände i Sulitjelma är välkända för oss som växte upp i närheten och nu vi kan äntligen berätta den här historien för en nationell och internationell publik”, säger producenten Tom Vidar Karlsen från Storyline NOR.

Sulis produceras av Storyline NOR med producenterna Tom Vidar Karlsen och Trond Eliassen i samarbete med Götafilm, Handmade films in Norwegian woods, Studio Locomotive, FIlmCamp, Filmfond Nord, Film i Väst och Filminvest och med stöd från Svenska Filminstitutet.

Sulis kommer ha biopremiär i Norge under 2023 följt av en lansering i Sverige och internationellt. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent hanterar internationell försäljning.

Historisk bakgrund
Långt uppe i de arktiska bergen låg platsen som i folkmun kallades ”Lapplands helvete”. Koppargruvorna i Sulitjelma anlades 1891 av den svenske industrimagnaten Nils Persson. På rekordtid växte företaget till att bli Norges näst största industriarbetsplats runt år 1900.

Bild: Simon J Berger och Nils Gaup. Bild: Anette Wiman