I dag, fredag 21 oktober, är det premiär för Petter Lennstrands film Upp i det blå på de svenska biograferna. Petter Lennstrand ligger bakom favoriterna Allram Eest och Höjdarna och Upp i det blå är hans första långfilm. Möt Rydberg, Pottan och Dennis. Lars Jönsson på Memfis Film producerar i samproduktion med bland andra Film Väst. Nordisk Film distribuerar.

Åttaåriga Pottan ska på sommarläger. Tror hon och hennes föräldrar. Men av misstag hamnar hon på en skrotgård. Hos några riktigt märkliga typer. Motvilligt tar de hand om Pottan som snart upptäcker deras hemlighet. Bakom höga stängsel snickras det på en hemmagjord rymdfarkost… Det blir en sommar med humor, äventyr och oväntad vänskap när Pottan blir världens första åttaåring i rymden.

Sofia Olsson ger den betyget fyra av fem i SVTs Kulturnyheterna:
”Visst har Upp i det blå de ingredienser som krävs för ’högkvalitativ’ barnkultur i form av utsatta barn, radikal samhällsanalys och allmän fördomsfrihet. Men framförallt är den rolig och underhållande. Regissören Petter Lennstrand har absolut gehör för den här skillnaden mellan inställsamhet och omtanke. Hans dockfigurer må svära, dricka öl och vara lika jobbiga och röjiga som Mupparna-trummisen Animal, men deras värme övertrumfar allt och gör till och med dåliga karaktärsdrag älskvärda.”

Eva af Geijerstam ger den också en fyra i Dagens Nyheter:
”Särskilt tack till Mia Forsell som spelar Pottan, för hennes absolut naturliga och underbara gehör och till Adam Lundgren i rollen som Dennis för hans förmåga att successivt mjukna i deras samspel vid högläsningsstunder och räddningsexpeditioner i rymden. Inte minst för bägges förmåga att alldeles naturligt samverka med Petter Lennstrands dockor med alla sina egenheter och personligheter.”

Maria Brander sätter betyget tre i Expressen:
”Upp i det blå visar sig vara en mysig historia med de karaktärsfulla dockorna som sitt starkaste kort och en charmig stil som känns igen från Peter Lennstrands tidigare skapelser – Höjdarna och Allram Eest.”

Här kan du se en trailer för Upp i det blå.

Här kan du läsa fler recensioner.