I dag, fredag 11 november, är det premiär för Ulf Malmros och Jaana Fomins Flykten till framtiden, en komedi som utspelar sig som en tidsresa mellan 1973 och 2016. Filmen är till största delen inspelad i Film Västs Studio Fares i Trollhättan. Jan Blomgren på Bob Film producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst. Distribution: SF Studios.

Året är 1973 och 22-årige Svante (Elias Palin) jobbar i skivaffär hos den holkrökande proggaren Bengan (Henrik Dorsin), som drömmer om att slå igenom med sin tvärflöjtsmusik. Svante lider av ett hjärtfel och får beskedet att han bara har några dagar kvar att leva. Mitt i bedrövelsen öppnar sig plötsligt en oväntad möjlighet att resa till framtiden – närmare bestämt till år 2016. I den moderna världen träffar han Elsa (Victoria Dyrstad) och tillsammans kommer de på ett sätt att få Svantes trasiga hjärta lagat. För att lyckas måste de resa tillbaka till 70-talet och skaffa fram pengar. Allt hänger på om den inbitne idealisten Bengan är beredd att bli kapitalist. Ska den udda trion hinna rädda Svante innan tiden kommer ikapp honom?

I Svenska Dagbladet får filmen betyget 4 (av 6):
”Ulf Malmros och Jaana Fomin har gjort en både sansad och mänsklig film om en tidsresa med fyndiga betraktelser över könsroller, tatueringar, mobiltelefoner och flickor med tantnamn.”

Maria Domellöf Wik ger betyget 3 (av 5) i Göteborgs-Posten:
”Tidsresor har fascinerat filmare i alla tider, och Ulf Malmros berättar sin invecklade historia i två tidsplan både enkelt och effektivt, med en stor dos charm. Till Svantes räddning i vår tid kommer Elsa (Victoria Dyrstad), som jobbar på en tatueringsstudio i samma lokal där LP-affären en gång låg. Givetvis råkar hon också bo i samma lägenhet som Svante, fast i framtiden. Filmen utvecklas därmed snabbt också till en romantisk komedi. En del lättsamma funderingar kring odödlighet och stänk av samhällssatir ryms också. Johan Ulveson och Ia Langhammer gör det mesta av sina biroller.”

Karin Svensson ger betyget 3 (av 5) i Uppsala Nya Tidning:
”Elias Palin gör en mjuk och sympatisk insats som Svante, och Victoria Dyrstad förkroppsligar nonchalant skepsis i rollen som 2000-talstjejen Elsa _ scenen där hon markerar mot en mansgrisig 70-talspappa är strålande. Henrik Dorsin i rollen som skivaffärsägaren Bengan är roligast i filmen med sitt patenterade pokerfejs.”

Här kan du se en trailer för filmen.

Fler recensioner hittar du här.