Dokumentärfilmsfestivalen CPH:DOX invigs i Köpenhamn den 15 mars för tjugonde gången och är en av de viktigaste i sitt slag i Europa. Över 200 filmer, varav hälften får sin världspremiär visas och 61 är utvalda i fem internationella tävlingssektioner. Sex av Film i Västs samproduktioner är uttagna och två av dem tävlar om huvudpriset, Dox:Award: After Work av Erik Gandini och Vintersaga av Carl Olsson.

Här är Film i Västs samproduktioner:

After Work, regi Erik Gandini (Dox: Award)

Majoriteten av de jobb som existerar i dag kommer att försvinna inom några årtionden. I takt med att teknologi överträffar mänsklig kapacitet har vi möjlighet att tänka om kring hur vi ser på arbetets roll i våra liv. Är vi redo för ett överskott av tid? För en arbetsfri existens? Med en berättelse som sveper över fyra kontinenter beskriver filmen vitt skilda livsöden där vissa knappt har ett liv utanför arbetet medan andra badar i fri tid. Via dessa karaktärer och historier slungas vi in i det existentiella spänningsfältet mellan det som är och det som skulle kunna vara.

Erik Gandini är professor i dokumentärfilm på Stockholms Konstnärliga Högskola. Som regissör har han en lång rad rosade dokumentärer på sitt cv, bland andra Videocracy (2009), The Swedish Theory of Love (2015) och Rebellkirurgen (2017). After Work är producerad av Jesper Kurlandsky, Fasad.

Vintersaga av Carl Olsson (internationell premiär, Dox: Award)

Vintersaga är ett ode till det svenska vemodet. I 24 omsorgsfullt inramade situationer gör filmen nedslag i ett fruset vintersverige. Vi möter en mosaik av människoöden och genom deras tvivel, minnen och drömmar, formas en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

Regissören Carl Olsson var senast aktuell med den korta dansfilmen Folk som visades på Göteborgs filmfestival. Hans förra långfilm Meanwhile On Earth (2020) hade världspremiär på Rotterdams filmfestival och Guldbaggenominerades för Bästa foto. Vintersaga är producerad av Antonio Russo Merenda, Ginestra Film.

 

Labor av Tove Pils (internationell premiär i Nordic:Dox).

Hanna lämnar familj och flickvän för att bege sig till drömmarnas San Francisco. Här hoppas hon kunna utforska sin sexualitet och träffar snart den professionella dominatrixen Chloe och Cyd, som arbetar som eskort för män. En dörr till en ny värld öppnas för Hanna. Tillsammans med Chloe och Cyd påbörjar hon en svindlande resa, som för henne längre och längre bort från livet och familjen i Sverige.

Regissören Tove Pils har följt Hanna, Chloe och Cyd i över ett decennium. Genom hennes alltid närvarande kamera skildras en queer gemenskap som utmanar synen på sex och arbete. I fokus står Hannas emotionella resa, nära sammankopplad med en grupp vänner som hittat sitt hem i varandra. Labor är producerad av Melissa Lindgren, Story.

 

Hypermoon av Mia Engberg (internationell premiär i tävlingssektionen Nordic:Dox).

Regissören Mia får ett livsförändrande besked och påbörjar en resa i sin egen historia. Vi får även följa Astronautens ensamma färd genom rymden och åldrandegangstern Vincent som gör ett överraskande fynd i sin källare.

Mia Engbergs film var i tävlan på Göteborgs filmfestival. Hypermoon är den avslutande delen i Belleveille-trilogin, som inleddes med Belleville Baby (2013) och Lucky One (2019). Producerad av Tobias Janson, Story.

 

La Société du Spectacle av Roxy Farhat och Göran Hugo Olsson (världspremiär i tävlingssektionen New:Vision).

En visuell och humoristisk adaptation av Guy Debords profetiska essä La Société du Spectacle, som sätter fingret på det gäckande sambandet mellan konsumtion, överflöd, inre sönderfall och alienation i vår globala kapitalistiska samtid.

La Société du Spectacle är ett samarbete mellan Göran Hugo Olsson, England ´79 – remix (2020), och konstnären och regissören Roxy Farhat. Producerad av Tobias Janson och Melissa Lindgren, Story.

 

And the King Said, what a Fantastic Machine! av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck (visas i Highlights, utom tävlan).

Hopptornet-regissörernas nya dokumentär skildrar människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia . Fokus är på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både vårt beteende och samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.

And the King Said, what a Fantastic Machine! hade världspremiär och prisades på Sundancefestivalen i januari, visas just nu på Berlins filmfestival, och kommer snart att inviga Tempofestivalen i Stockholm. Producerad av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck, Plattform Produktion

 

Samtliga filmer har fått stöd av Svenska Filminstitutet.