Film blir ett stort inslag på årets upplaga på Way Out West den 8-10 augusti. Film i Väst har sex samproduktioner med i det fullmatade programmet. Urpremiär blir det för Äkta skräck, Alice & Nova och Min bror Ted. Dessutom tillkommer ett antal kortfilmer som presenteras senare.

Här är alla långa samproduktioner på Way Out West:

Nova & Alice av Emma Bucht
Nova & Alice är ett känsloladdat, musikspäckat drama i och bakom strålkastarljusets sken med Hedda Stiernstedt (Vår tid är nu, Min Pappa Marianne) och Josefin Asplund (Vikings, Top Dog, Snöänglar) i huvudrollerna, där två omaka artister lätt motvilligt tvingas ut på gemensam turné av sin manager. Det är en film full av musik, dramatik och stora känslor, med specialskriven musik från några av landets mest framgångsrika låtskrivare.
För regi står långfilmsdebuterande Emma Bucht som tidigare regisserat på Stadsteatern och satt upp musikaler samt regisserat många tv-serier, bland annat Bonusfamiljen och SolsidanJonna Bolin Cullberg och Bengt Braskered har skrivit manus och filmen produceras av Lena Rehnberg, StellaNova Film, som har ett flertal hyllade publiksuccéer bakom sig med musikfilmer som exempelvis Monica Z, Ted – För kärlekens skull och Tjenare Kungen.

Min bror Ted av Anna Widerberg och Fredrik Yrhag

Ted och Kenneth Gärdestad skapade tillsammans en låtskatt som blev en del av den svenska folksjälen. Det skedde inte utan kamp, en kamp som går att spåra i musiken och texterna. Där finns kärleken och lusten, men också frågorna och tvivlet, tillsammans med de sista årens illasinnade rykten och Teds eskalerande sjukdom.

Den fullständiga historien om Ted och Kenneth har aldrig berättats. Förr än nu. I filmen får vi höra Kenneths berättelse om sin bror, tillsammans med de andra som följde Ted genom livet. För dem är han ständigt närvarande, som en glädje och en sorg. Och som melodier som aldrig dör.

Regi: Fredrik Yrhag och Anna Widerberg. Producent Håkan Hammarén, Fundament Film

 

Äkta skräck av Daniel Digrado

Bästa vännerna Nour och Linn driver den populära kanalen Äkta skräck där de gräver i otäcka och övernaturliga händelser live. En följare tipsar om häxbränningarna i Ångermanland för 350 år sedan då 71 personer miste livet. Tjejerna beslutar sig för att åka dit med sina kameror och ta reda på mer, ett beslut de kommer att ångra…

Denna found-footage-berättelse är löst baserad på verkliga händelser och levande myt. Filmen är regisserad av Daniel Di Grado (Alena, Oracle, TV-serien Ondskan), efter ett originalmanus av Ida Kjellin (Min pappa Marianne). I huvudrollerna ser vi nya stjärnskotten Ava Nikodell och Rebecka Enholm.

Äkta skräck är producerad av FLX, Rebecka Lafrenz och Anna Anthony, i samproduktion med Film i Väst och TV4 i samarbete med SF Studios samt med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. SF Studios är distributör i Norden och REinvent International Sales hanterar internationell försäljning.

Bröderna Andersson av Johanna Bernhardson

En personlig och ömsint långfilmsdokumentär om den världsberömde filmregissören Roy Andersson och hans tre bröder Ronny (missbrukare/hemlös), Kjell (dokumentärfilmare/lärare) och Leif (sjukpensionär). Bröderna har tappat kontakten och inte setts sedan Ronnys begravning för tio år sedan. De tre bröder som fortfarande är i livet är alla gamla och envisa och ingen tar första steget till en återförening, och alkoholen löper som en röd tråd genom deras liv. Dokumentärfilmaren Johanna Bernhardson, dotter till Leif, vill ta reda på varför det skaver så i brödernas relation och få dem att träffas igen innan det är för sent.
Regi: Johanna Bernhardson. Producenter: Annika Hellström, Erika Malmgren, Cinenic Film. Fotograf: Minka Jakerson. Klippare: Andreas Jonsson Hay.

Paradiset brinner av Mika Gustafsson

Mika Gustafsons debutfilm Paradiset brinner vann två regipriser i sektionen Orizzenti vid filmfestivalen i Venedig 2023 för sin film.  Manus av Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand. Producerad av Nima Yousefi från Hobab i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Paradiset brinner kretsar kring tre systrar står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld den där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

G-21 Scenes from Gottsunda av Loran Batti
Regissören Loran Battis film G – 21 scenes from Gottsunda var dubbelt nominerad i CPH:DOX. Filmen handlar om Loran som vill bli filmare och kommer från den ökända förorten Gottsunda i Uppsala. Han vill flytta och påbörja en ny karriär, men tvekar över att lämna sina vänner sedan barndomen. De är alla kriminella men också människor som verkligen förstår sig på honom. ”G” är Lorans farväl till Gottsunda, men kommer han att kunna fullborda sin film i ett sammanhang där han inte längre passar in?