I dag är det svensk biopremiär för Nelly Rapp – Dödens spegel. Monsteragenten Nelly Rapp (Matilda Gross) och hunden London är tillbaka i ett spännande äventyr bland varulvar, monster och väsen. Regi Johan Rosell, manus Sofie Forsman och Tove Forsman, produktion Jon Nohrstedt och Niklas Larsson på SF Studios i samproduktion med Film i Väst.

Nellys pappa ska flytta ihop med sin tjej och hon har fått sin brorsa Valle på halsen. Tillsammans beger de sig ut i Svartskogen för att finna Dödens spegel. En resa som tar dem djupt in i skogen till den plats där Nellys mamma en gång försvann.

Nelly Rapp är baserad på Martin Widmarks populära barnböcker med samma namn, illustrerade av Christina Alvner och Emil MaxénMatilda Gross spelar återigen huvudrollen, och filmen regisseras av Johan Rosell och produceras av Jon Nohrstedt och Niklas Larsson på SF Studios i samproduktion med Film i Väst.

I övriga roller ser vi Johan Rheborg, Jens Ohlin och Marianne Mörck. Sofie Forsman (Young Royals) och Tove Forsman (Young Royals) har skrivit manus baserat på Martin Widmarks böcker om Nelly Rapp.

Här är ett urval recensioner:

Mats Johnson sätter betyget 4 (av 5) i Göteborgs-Posten: ”Berättartempot är högt och humor varvas skickligt med mörker i mysteriet som stundtals är läskigt på riktigt. /…/ Den handlingskraftiga och orädda Nelly, bra spelad av Matilda Gross, hennes ofattbart tråkige pappa (Jens Ohlin) och bassethunden London ska tillbringa julen hemma hos den märklige farbror Hannibal (Johan Rheborg) och hans excentriska hjälpreda Lena-Sleva (Marianne Mörck), som bor i en kuslig herrgård där vampyrer och mumier lurpassar lite varstans.

Jens Peterson sätter betyget 3 i Aftonbladet: ”En del humor, men mest är det mörkt och hotfullt och otäcka möten. En välgjord rysare för de yngre.”

Jacob Lundström sätter också en 3 i Dagens Nyheter:  ”Överhuvudtaget är Nelly Rapp – Dödens spegel njutbar som ensemblekomedi, inte minst genom Johan Rheborgs och Marianne Mörcks samspel och tajmning. /…/ När svenska filmer är så här rappa och roliga ser jag fram emot att fortsättning följer.”