I dag är det svensk biopremiär för Annika Appelins Göteborgsinspelade Tisdagsklubben, en varm och underhållande dramakomedi om kärlek, vänskap, mat och passion. Filmen produceras av Anagram, Jessica Ask och Åsa Karlsson, i samproduktion med Film i Väst.

I rollistan ser vi Marie Richardson och Peter Stormare men också Sussie Eriksson, Carina M Johansson, Björn Kjellman, Ida Engvoll, Klas Wiljergård och Maria SidTisdagsklubben, regisserad av Annika Appelin, är baserad på författaren Anna Fredrikssons manus, fritt efter sin egen roman

Karin och Sten firar 40-årig bröllopsdag med ett stort festbord dukat och stämningen på topp. Medan vännerna skålar i champagne upptäcker Karin att Sten har varit otrogen. Efter att ha levt ett liv med att passa upp på sin make och dotter, börjar Karin nu omvärdera sin tillvaro. När väninnorna övertalar henne att följa med på en matlagningskurs, träffar hon kocken Henrik. Bland kryddor, fräsande stekpannor och ångande dofter upptäcker Karin snart att det aldrig är för sent att våga följa sina drömmar.

Så här skriver ett urval recensenter:

Jan-Olov Andersson ger betyget 4 av 5 i Aftonbladet:
”Nu har jag sett filmen två gånger inom loppet av fem veckor. Båda gångerna med en stor publik. Det var länge sedan jag såg en svensk film där publiken så totalt var med noterna. Småskratt mest hela tiden. Stora skratt och jubel åt några av de bästa replikskiftena. Till och med applåder mitt i filmen.”

Wanja Bendjelloul ger betyget 3 av 5 i Dagens Nyheter:

”Det är fint att se gängets relation utvecklas och hur de äter, skrattar och festar tillsammans. Marie Richardson är perfekt i rollen som Karin. Hon har en rak och öppen blick som gör det omöjligt att värja sig från hennes livskrisande karaktär.”

Jan Söderqvist sätter betyget 3 (av 6) i Svenska Dagbladet

Björn Jansson sätter betyget 3 i Sveriges Radios Kulturnytt

Bild: Anders Nicander, Anagram