I dag är det svensk biopremiär för Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev. För regi står Björn Runge och huvudrollerna spelas av Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh. I övriga ledande roller Marika Lindström, Sten Ljunggren, Sverrir Gudnason och Sonja Richter. SF Studios producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst och delar av filmen har spelats in i Västra Götaland.

Här är ett urval recensioner:

TT sätter betyget 5 (av 5): ”Björn Runge har gjort en enastående filmversion av Schulmans berättelse. Lika enastående är skådespelarna. Asta Kamma August är kristallklar i sitt skådespeleri – med utsökt precision ger hon röst till verklighetens Karin, som under hela sitt liv levde kuvad under sin hotfulle man och som under den lilla skärvan av tid i Sigtuna plötsligt trodde sig se en väg ut. Gustav Lindhs gestaltning av Olof gör det fullt begripligt hur Karin såg honom som frisk luft: Han är älskvärd och mild, på en och samma gång klok och passionerad. Bill Skarsgårds Sven Stolpe är filmens mullrande hot i horisonten, och hans rolltolkning lägger sig bokstavligen som ett tryck över bröstet. Han gör Stolpe både kolerisk, ond och skrämmande, men blottlägger samtidigt skärvor av en liten, osäker och mycket rädd man. /…/ Penseldrag för penseldrag målar Björn Runge varsamt upp bilden av en tragedi. /…/ det här är en film som långsamt borrar sig in, som riktar in sig på själ och hjärta och som verkligen träffar målet.”

Petter Stjernstedt sätter betyget 4 i Kulturbloggen 

Maria Domellöf-Wik sätter betyget 3 i Göteborgs-Posten: Bränn alla mina brev gör ändå ett ärligt försök att säga något väsentligt om en kvinnas ofrihet i 1930-talets Sverige. Det är vackert så. Särskilt i en tid då högerkonservativa ideal har fått ny vind i seglen.”

Emma Engström sätter betyget 3 i SR Kulturnytt 

Jan-Olov Andersson sätter betyget 3 i Aftonbladet: ”Foto, kläder, musik, skådespeleri… allt håller hög klass, jag kan bara inte riktigt sätta fingret på varför jag inte blir så berörd som jag borde bli.”

I Dagens Nyheter sätter Jacob Lundström betyget 3: ”Bättre fungerar filmen som skildring av en äktenskaplig mardröm, bland annat genom Bill Skarsgårds elegant trevande porträtt av en patetisk sadist. Scenerna där den elvaårige Alex befinner sig på besök hos morföräldrarna (Sten Ljunggren och Marika Lindström) fångar parets förmörkade relation, där finns det rent av potential för skräck.”

Caroline Hainer i SVT Kultur sätter betyget 3

Karoline Eriksson i Svenska Dagbladet sätter betyget 3 (av 6)

MovieZine sätter betyget 3