Den mexikanske regissören David Zonanas film Heroic visades på Göteborg Film Festival i januari – nu går den upp på svensk bio. Filmen är producerad av Teorma med Göteborgsbaserade Jonas Kellagher, Commonground Pictures, som svensk samproducent vid sidan av Film i Väst. Delar av postproduktionen har gjorts av Cloudberry. Njutafilm distribuerar.

 

Filmen handlar om Luis, en 18-årig pojke från ursprungsbefolkningen som skriver in sig på Heroic Military College med förhoppningar om en bättre framtid. Där möter han ett stelbent och institutionellt våldsamt system vars syfte är att bryta ner honom till en perfekt soldat.

Lockad av löften om en bättre framtid för honom själv och familjen skriver 18-årige Luis in sig på militärakademin Heroic Military College. Men den utlovade sjukförsäkringen till hans diabetesdrabbade mor kommer med ett högt pris. Luis blir en del av ett system byggt på avhumanisering och förnedring. Tack vare stora färdigheter som skytt kommer han undan en del av de värsta trakasserierna. Dessvärre leder favorisering också till distansering från andra rekryter. Kasernerna blir till tryckkokare. En slutgiltig konfrontation är oundviklig.

Heroic skildrar manusförfattaren och regissören David Zonana (Workforce) ett mexikanskt samhälle präglat av klassmotsättningar, rasism och våld. Varje bildruta är laddad med mening av fotografen Carolina Costa (The Chosen Ones). Det obönhörliga drivet i Heroic blir manifesterat genom varje vågat klipp av Oscar Figueroa Jara (De försvunna). Teman som kolonialism, fattigdom och exploatering ställs i blixtbelysning. Och allt detta bärs upp genom ett mycket övertygande rollporträtt av debutanten Santiago Sandoval Carbajal i rollen som Luis Nuñez Rosales. Heroic är lika estetiskt fulländad som laddad med politisk sprängkraft.

Filmen fick sin premiär i Sundance 2023 och togs även ut till Berlin i Panoramasektionen samma år.