Shortlistad till en Oscar. Tävlade om ett Guldlejon i Venedig. Tre vinster på European Film Award. Kritiker- och publikpriset på Göteborg Film Festival. Publiksuccé i Danmark. I dag är det svensk biopremiär för Nikolaj Arcels storfilm Bastarden med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

 

Bastarden är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Här är några recensioner:

Fredrik Sahlin i Dagens Nyheter:
”Bastarden backar bandet till danskt 1750-tal där en enveten kapten tar på sig ett till synes omöjligt uppdrag. Ett stilfullt och produktionsmässigt maffigt drama där det bästa utspelar sig i Mads Mikkelsen fårade anlete /…/ Den bastanta budgeten på cirka 100 miljoner kronor är stilfullt representerad på duken med pockande panoramor och en fint detaljerad produktionsdesign. Men det riktiga guldet hittas, som väntat, i Mads Mikkelsen anlete. Resten av ensemblen får ursäkta men det är i hans svett och fåror som spänningen växer och frodas.”

Jens Peterson sätter betyget 3 i Aftonbladet: ”Mycket mörker och tungsinne. Starka bilder. Det är hårt och slitigt, frosten biter och även de fattiga vänder sig mot varandra i fördomar och rädsla. Hector (Magnus Krepper) leder en grupp svensktalande fredlösa. En liten flicka med mörkare hy får en del att oroa sig. Gustav Lindh spelar en godhjärtad präst. Efter dansk roman, vävd kring verkliga personer. En karg jylländsk hed på 1700-talet må vara en ny filmmiljö, men dramaturgin är välbekant. God ställs mot grym, kärlek växer även där nästan inget går att odla.”

Björn Jansson sätter också betyget 3 i Sveriges Radio Kulturnytt