I dag är det svensk biopremiär för Eva Belings Fördom och stolthet – en queer filmhistoria, en svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. En dokumentär som får kritikernas gillande. En film av Eva Beling (regi, manus, producent), Beling Films i samproduktion med Film i Väst. Distribution Doclounge.

Filmen tinar upp filmer från Filmarkivets frys och förundras över skildringarna av flatorna, bögarna och transpersonerna under mer än 100 år. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916 via Ingmar Bergman och Mai Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar filmerna, visar vi något som aldrig tidigare har skådats.

Så här säger kritikerna:

Maria Domellöf-Wik i Göteborgs-Posten ger filmen en 4 (av 5): ”Som ni hör: skyhöga ambitioner. Dessutom betonas den samhälleliga kontexten vid filmernas tillblivelse. Internationella forskare, filmare, författare och konstnärer ger ytterligare perspektiv vilket kunde gjort det hela alltför spretigt – men tvärtom. Filmens kakafoni av röster och perspektiv skapar en intressant helhet, som inte bara pliktskyldigt lyfter fram något viktigt utan faktiskt säger något nytt.”

Julia Finnsjö sätter betyget 5 (av 6) i Svenska Dagbladet: ”För däri ligger filmens styrka: det detektivarbete som gjorts för att hitta många av dessa filmer och det kronologiska samband som de sätts i gör det till ett modernt lexikon, lika upplysande som engagerande, omistlig för varje person som har ett uns av intresse för queerhistoria, filmhistoria, eller svensk historia i allmänhet. Med Fördom och stolthet har svensk filmhistoria kommit ut ur garderoben, och jag kan bara applådera, tacka och hälsa välkommen ut i ljuset.”

Fredrik Sahlin sätter betyget 3 i SVT Kulturnyheterna: ” Fördom och stolthet ska ses för sitt intressanta tema och utförliga filmhistorik. Pedagogisk och lärorik, utan tvekan, men långt ifrån queer, i betydelsen udda.”

Karolina Fjellborg sätter betyget 3 i Aftonbladet: ”Det är en välgjord och lättsam dokumentär som är sevärd både för den som har ett särskilt engagemang för queervinkeln i sig och för den som är filmintresserad rent generellt.”

TT sätter betyget 3: ”Det börjar med en spännande teori: ”Vingarne” (1916) i regi av Mauritz Stiller är den första svenska queer-filmen. Som om inte den djärva analysen vore nog fortsätter regissören Eva Beling och de experter som medverkar i ”Fördom & stolthet – en queer filmhistoria” att fylla på med intressanta iakttagelser genom den tidiga svenska filmhistorien.”