I dag får Trollhätteinspelade Gordon och Paddy av Linda Hambäck svensk biopremiär. Filmen är uttagen till Generation, tävlingssektionen för filmer riktade till barn och unga, vid Berlins Filmfestival. Linda Hambäck har producerat filmen tillsammans med Lina Jonsson för Lee Film i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Producenten och regissören Linda Hambäck svarar för den första riktigt spännande kriminalhistorien för barn. Långfilmen DEN MYSTISKA STÖLDEN baseras på Ulf Nilsson och Gitte Spees bok Det första fallet efter ett manus av Janne Vierth. Rösterna görs av Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Felix Herngren. Handlingen kretsar kring lilla musen Paddy som får ta över ett knivigt fall när kommissarie Gordon går i pension. Två barn har försvunnit och som vanligt är räven huvudmisstänkt. Men frågan är om det är så enkelt. Filmen är animerad av Dockhus Animation i Trollhättan och postproduktionen är förlagd till Trollhättan. Distribution av TriArt Film.

Så här säger filmkritikerna om filmen:

Jeanette Gentele sätter betyget 4 (av 6) i Svenska Dagbladet:
”Charmigare par än grodan Gordon, luttrad kommissarie, och musen Paddy, hans nya assistent, får man leta efter, särskilt som deras röster görs av Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman: hans varmt rostig och hennes glatt pigg. Ni som förälskat er i Ulf Nilssons och Gitte Spees böcker om kommissarie Gordon kommer inte att bli besvikna. En vackrare tecknad skog har sällan setts allteftersom den förändras med årstidernas växlingar. Och invånarna är inte mindre tilltalande. Gordon har börjat bli gammal och trött och längtar efter en efterträdare som han finner i skogsmusen Paddy.”

Annika Gustafsson ger filmen en 4 (av 5) i Sydsvenska Dagbladet:
”Filmen rymmer många känslor vilka både form- och färgmässigt kommer till uttryck i animationen. Här mixas rädsla och skräck med glädje och trygghet. Bilderna blir aldrig heller platta utan får en djupverkan som inte alltid är så vanlig i animation för så små barn. Det lugna tempot gör att även en fyraåring får lite tänketid mellan varven. Stellan Skarsgård (Gordon) och Melinda Kinnaman (Paddy) gör storjobb i det lilla formatet. ”Gordon & Paddy” är helt enkelt animation av högsta kvalitet och för vidare en tradition från förgrundsgestalter som Per Åhlin, Lotta Geffenblad, Uzi Geffenblad, Gun Jacobson, Eva Eriksson, Peter Cohen med flera.”

Mårten Blomkvist sätter en 4 (av 5) i Dagens Nyheter:
”Det blir en trivsam stund i skogen medan veteranen Gordon och gröngölingen Paddy hjälps åt att rädda Valdemars nötförråd, leta efter ett förlupet fågelägg, och spåra upp försvunna djurungar. Själva proceduren med förhör och spaningar och samtal med uppskakade kaniner och skator är huvudsaken. Upplösningen visar alltid att ingenting är så farligt som någon tänkt.”

Här kan du se en trailer: