Studio Fares i Trollhättan var en av inspelningsplatserna för Erik Poppes film Quislings sista dagar. Det var här i en fängelsesell som landsförrädaren Vidkun Quisling tillbringade sina sista dagar sedan Hitlers ockupanter drivits ur landet. Filmen produceras av Paradox/SF Studios, Finn Gjerrum och Stein B. Kvae, i samproduktion med bland andra Film i Väst. SF Studios ansvarar för den nordiska distributionen. I dag har den svensk biopremiär.

Quisling är den första biopicen om den norske landsförrädaren. Historien kommer att kretsa kring hans sista timmar i cellen på Akershus fästning där han hålls inspärrad för sina brott som begicks i den nazistiska ideologins namn. I cellen finns en präst som regelbundet träffar Quisling för samtal från 8 maj tills Quisling avrättas den 24 oktober 1945. Prästens efterlämnade dagböcker ger oss en unik inblick i vad som utspelade sig i cellen.

Erik Poppe har tidigare regisserat UtvandrarnaKungens nej och Utøya 22. Juli, som han nominerades till en Guldbjörn i Berlin och till European Film Awards för. Detta är hans fjärde film om sköra demokratier. Erik Poppe har skrivit manus till Quisling tillsammans med Ravn Lanesskog, Siv Rahendram Eliassen and Anna Bache-Wiig, som han tidigare samarbetat med i Utvandrarna och Utøya 22. Juli.

När den tyska ockupationen av Norge upphör efter fem år den 8 maj 1945 inleds återuppbygget av nationen. Men för att såren ska kunna läkas måste man göra upp med den de nazistiska ockupationsåren. Vidkun Quisling, den norska regeringschefen och notoriske kollaboratören med nazisterna, sitter i en mörk cell på Akershus fästning. Han gjort sig skyldig till det största förräderiet av alla och får nu stå till svars för sina handlingar och grymheter som den nazistiska ideologin ledde till.

Efter Andra världskriget ställdes Vidkun Quisling inför rätta och avrättades för sitt samarbete med nazisterna. Ordet ”Quisling” har efter hans död blivit liktydigt med ”kollaboratör” eller ”förrädare” i Skandinavien och i engelskan.