I dag är det svensk biopremiär för Valdimar Jóhannssons långfilm Lamm, Islands Oscarsbidrag som också var shortlisted för en Oscar. Lamm handlar om det isländska paret Maria (Noomi Rapace) och Ingvar (Hilmir Snaer Gudnason) som lever tillsammans med sin fårhjord på en vackert belägen men fjärran gård. När de upptäcker en mystisk nyföding på sin gård beslutar de sig för att behålla det och uppfostra det som sin egen. Den oväntade utsikten att bygga sig en ny familj medför mycket glädje men kommer till slut förgöra dem.

Lamm fick sin premiär i Cannes förra sommaren i sektionen Un Certain Regard är Valdimar Jóhannssons första långfilm och har skrivits av honom själv och den isländske författaren Sjón. Delar av postproduktionen är gjord i Västra Götaland på Dupp Film, Haymaker och Chimney. Fredrik Nord har varit VFX Supervisor.

Här är några av recensionerna:

Oskar Söderman ger Lamm betyget 5 av 5 i Nöjesguiden: ”Lamm är en sann tremannashow. Rapace, Guðnason och Haraldsson rockar varje scen. Att lamm-människobarnet överhuvudtaget tolkas trovärdigt ligger i deras skådespel (plus övertygande specialeffektstrollmakeri såklart). Rapace är i sitt esse, hon gör sig alltid bäst i nordisk kontext. Jóhannssons film är inte en rysare som jobbar med jump scares, i stället är det krypande. Skräck som ständigt försöker trycka sig ur sin fålla. Med trolska isländska vyer som kuliss hänför denna moderna fabel med ett orimligt gulligt lamm-människobarn i fokus.”

Jakob Lundström sätter betyget 4 av 5 i Dagens Nyheter: ”Valdimar Jóhannsson har med manushjälp av Sjón skapat en långsamt verkande skräckfilm om det lilla livet, där parets ordkarga relation passar in i det förstummande landskapet. Deras äktenskap är inte kärlekslöst men det finns en outtalad sorg mellan dem, som verkar skingras för vinden när Ada (lammet) dyker upp.”

Fredrik Sahlin ger också filmen en 4 i SVT Kulturnyheterna: ”Lamm är originell ut i de filmiska fingerspetsarna och estetiken sitter som en smäck, men så är den regidebuterande Valdimar Jóhannsson också en erfaren fotograf och specialeffektsmakare. Jóhannssons manuspartner är den prisade författaren och poeten Sjón (som för övrigt även skrivit slasher-filmen Reykjavik whale watching massacre) som bidrar med lite torr humor mitt i otäckheterna, och levererar slutsentensen som en snärtig ekologisk örfil. Det handlar om människans egoistiska syn på naturen, om hur vi alltid sätter oss själva framför flora och fauna, och vilka digra konsekvenser det kan få. I det stora och i det lilla… lammet.”

Björn Jansson sätter betyget 3 i Sveriges Radios Kulturnytt.

Maria Brander sätter också betyget 3 i Expressen.