Thomas Vinterbergs film Druk har erövrat filmvärlden

Att leta dansk arkitektur i Vänersborg? Snö i juni? Några av de uppgifter att lösa inför den danske regissören Thomas Vinterbergs inspelning av filmen Druk sommaren 2019. En film som nu tagit både den danska biopubliken och de internationella filmfestivalerna med storm. Filmen kommer även att ha biopremiär i Sverige under 2021.

Våren och sommaren 2019 var intensiv för Göteborgsbaserade produktionsbolaget Zentropa Sweden. Under ledning av producent Lizette Jonjic och linjeproducent Jessica Balac förberedde de tillsammans med de anställda på bolaget allt inför inspelningen av Thomas Vinterbergs film Druk som de har samproducerat. Regissörens elfte långfilm och den fjärde som samproducerats med Film i Väst (se nedan).

Druk handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

Med sig hade Thomas Vinterberg många av de skådespelare som också medverkade i hans tidigare internationella succér Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe och han har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

Zentropa Swedens team arbetade i flera veckor med förberedelser och logistik innan kameran började ”rulla” i Västsverige. Budget och administrativt arbete skulle vara på plats, inspelningsplatser och lokala statister skulle finnas, hotellrum, bilar och teknik skulle bokas, lunchmenyer på diverse cateringfirmor skulle provsmakas, men framförallt skulle den svenska delen av teamet på cirka 35 personer anställas så att man kunde genomföra en inspelning med hög ambitionsnivå.

– Hela produktionens västsvenska bas var förlagd till Ronnums Herrgård på Vargön. Det är alltid en fördel att ha både team och skådespelare på ett och samma ställe och det blir en speciell gemenskap för alla i produktionen. Hela den svenska personalen handplockade vi från Västra Götalandsregionen, säger Lizette Jonjic.

För platsletarna tog det flera veckor att hitta de rätta miljöerna och söka alla nödvändiga tillstånd för inspelningen. Alla förutsättningar måste klaffa. Först och främst med regissörens och scenografens vision men också att miljön skulle se dansk ut. Alla bilar, lastbilar och den stora ambulerande kontorsbussen skulle kunna parkeras och helst skulle inga störande miljöljud förekomma. I de två hus som hyrdes på Vargön och i Vänersborg fick de boende flytta ut för att sedan släppa in ett filmteam på 50 personer, möbler byttes ut och nya flyttades in, väggar målades om och trädgårdar fick nya utseenden.

En av de största utmaningarna var att skapa ett vinterlandskap, och det i juni månad i 27 graders värme

– Såklart måste man fuska och ta till specialeffekter när man ska göra snö mitt i sommaren men vi hade även riktig snö från ishallen i Lödöse. Vi hämtade stora mängder överbliven snö som uppstår när man skrapar is med maskin. Allt förvarade i en kylbil tills det var dags att använda. Både att lägga ut all snö och att sedan städa upp den krävde massa lokal extrapersonal, säger Lizette Jonjic

Totalt pågick inspelningarna under tre veckor på Vargön, Vänersborg och i Trollhättan.

När Druk hade dansk biopremiär den 24 september så blev det den bästa premiärhelgen för en dansk dramafilm sedan Thomas Vinterbergs egen film Jakten år 2013: De fyra första dagarna såldes över 102 000 biljetter – trots Coronarestriktioner. Filmen visades på 170 dukar i 135 salonger.

Druk togs också ut till filmfestivalen i Cannes, som i sin till slut inställda festival kvalitetsmärkte filmen med Cannes Label 2020. Sedan dess har den också tagits ut till filmfestivalerna i Toronto, San Sebastian (där den belönades med tre priser, bland annat Bästa manliga skådespelare), London och Busan i Sydkorea

Filmfakta

Thomas Vinterberg. Bild: Anders Overgaard

Detta är den fjärde filmen som Thomas Vinterberg och Film i Väst gör tillsammans.

  • Druk (2020), inspelad i Trollhättan, Vargön, Vänersborg. Cannes 2020 Label.
  • Kollektivet (2016), inspelad i Trollhättan. Silverbjörn vid filmfestivalen i Berlin (Trine Dyrholm), nominerad till en Guldbjörn. Danmarks Oscarsbidrag. En vinst och två nomineringar European Film Awards.
  • Jakten (2012). Oscarsnominerad, Bästa icke engelskspråkiga film. Nominerad Guldpalm i Cannes, Bästa manliga skådespelare (Mads Mikkelsen). Vinnare British Independent Film Awards. En vinst och tre nomineringar European Film Awards.
  • It’s All About Love (2003), inspelad i Trollhättan.

Druk är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing för Zentropa Entertainments3 samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic), Topkapi Films and Zentropa Netherlands with support from the Danish Film Institute, TV 2 DENMARK, Eurimages, Netherlands Film Fund, Svenska Filminstitutet, Netherlands Film Production Incentive and the MEDIA Programme of the European Union. Nordisk Film Distribution distribuera, international sales av Trust Nordisk.

Druk har sålts för visning till USA, Storbritannien, Irland, Frankrike, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Tyskland, Österrike, Liechtenstein, Japan, Kina, Sydkorea, Turkiet, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Spanien, Italien, Portutal, Mexiko, länderna i Centralamerika, Colombia, Brasilien, Ryssland, Schweiz, Ungern, Grekland, Cypern, Israel, Former Yugoslavia, Polen, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Tjeckien.