Film i Västs samproduktioner En runda till av Thomas Vinterberg, Leva på hoppet av Maria Sødahl och The Man Who Sold His Skin av Kaoutha Ben Hania har förhandsnominerats till en Oscar när den så kallade Shortlist presenterades i natt svensk tid. Den 15 mars tillkännages de slutnominerade och själva galan hålls den 25 april.
– Vilket är världens finaste filmpris? Ja, frågar man den vanliga filmtittaren så svarar hon säkert ”en Oscar”. Därför är det extra roligt att vi i år har tre samproduktioner som tagits ut bland de 15 som shortlistats till en Oscar för bästa internationella film. Tre filmer som både gripit biopubliken och den internationella festivalvärlden. Två är dessutom inspelade i Västra Götaland och flera västsvenska filmarbetare har bidragit till det tunisiska bidraget. Nu håller vi tummarna för att de går vidare till slutomgången, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.
Thomas Vinterbergs En runda till har gått från klarhet till klarhet sedan den fick kvalitetsstämpeln Cannes 2020 Label förra våren. Häromveckan nominerades den till en Golden Globe, i december vann den fyra European Film Awards och på hemmaplan har den setts av över 800 000 på dansk bio samt vunnit fem av huvudpriserna vid den danska Guldbaggegalan, Robertpriserne. Den har också visats på en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat London, Toronto och San Sebastian, där den också prisbelönades. På nyss avslutade Göteborg Film Festival vann den Publikens pris.
En runda till är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön och producerad av Zentropa Productions i samproduktion med Zentropa Sweden och Film i Väst. I huvudrollerna ser vi Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe. Thomas Vinterberg har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.
Maria Sødahls Leva på hoppet vann filmpriset Label Europa Cinemas vid filmfestivalen i Berlin och är inspelad i Studio Fares i Trollhättan. Filmen nominerades också till två European Film Awards. I huvudrollerna ser vi Stellan Skarsgård och Andrea Bræin Hovig. Filmen är skriven och regisserad av Maria Sødahl, vars egna upplevelser ligger till grund för berättelsen. Filmen är producerad av Thomas Robsahm, Motlys i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.
Synopsis: Dagen före julafton får Anja läkarnas besked. Hon har cancer. Kanske går den att stoppa. Kanske inte. Medan hennes storfamilj med egna barn och bonusbarn stojar och ser fram emot julaftonens festligheter avslöjar Anja den hemska diagnosen för sin man, den flera år äldre Tomas. Under julveckan kastas det redan krisande parets liv in i en tumultartad situation. Ska de lyckas hitta tillbaka till varandra och lära sig att älska igen, nu när Anja behöver kärlek och omtanke mer än någons
Den tunisiska regissören Kaouther Ben Hanias film The Man Who Sold His Skin togs ut till Venedigs filmfestival i sektionen Orizzonti Concorso, där den vann två priser. Filmen är producerad av Tanit Films, Cinetelefilms i samproduktion med Andreas Rocksén, Laika Film & Television och Film i Väst. Hennes tidigare film Skönheten och odjuren togs ut till Un Certain Regard i Cannes 2018 och var även Tunisiens Oscarsbidrag. Även den samproducerades med Laika Film och Film i Väst.
Delar av inspelningen har skett med filmarbetare från Västra Götalandsregionen (Anders Billing Vive, ljud och ljudläggning, Fredrik Fridlund, bomoperatör, Gabrielle Delle, DIT.
Synopsis: För att förenas med sin fästmö i Europa ingår den syriske flyktingen Sam Ali ett avtal med den världsberömde konstnären Jeffrey Godefroi som låter tatuera ett konstverk på hans rygg. Sam får nu resa fritt i världen, men det är ett avtal med problem…