Christian Ryltenius animerade äventyr Bamse – världens minsta äventyr, Edward af Silléns fartfyllda komedi Ett sista race och Per Flys politiska thriller Hammarskjöld. Det är tre av Film i Västs samproduktioner som får sin biopremiär under julhelgen.

 

22 december: Christian Ryltenius, Bamse och världens minsta äventyr
Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten och får uppleva allt i ett annat perspektiv än hon är van vid, tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta – eller ens se – henne när hon är så liten? Kan man göra skillnad om man är liten som en myra?

Bamse har fått röst av Rolf Lassgård, Lille Skutt av Johan Glans och Skalman av Johan Ulveson. Nya röster är Johan Rabaeus som ger sin röst till Krösus Sork, en superhjältegroda får röst av Jesper Rönndahl, Görel Crona är en förförisk och läskig spindel och som röstskådespelare debuterar Carl Bildt i rollen som generalsekreterare i Förenade Småkryp. Rösten till filmens huvudperson, Nalle-Maja, görs av nya stjärnan Judit Bådagård. 

Bamse och världens minsta äventyr regisseras av Christian Ryltenius på Sluggerfilm och Johanna Bergenstråhle är även denna gång filmens producent och röstregissör. Manus är skrivet av Calle Marthin, Mikael Syrén och Johanna Bergenstråhle. Filmen produceras av Nordisk Film och samproducenter är SVT, Film i Väst och Slugger Film.

 

Juldagen, 25 december: Per Fly, Hammarskjöld
Per Fly (Monica Z) regisserar Hammarskjöld, en ny långfilm om FN:s svenske generalsekreterare som dog under mystiska omständigheter i Nordrhodesia 1961. En tät politisk thriller samtidigt som det är ett personporträtt av människan Dag Hammarskjöld, hans tvivel, övertygelse och växande längtan efter ett vanligt liv. I huvudrollen som Dag Hammarskjöld ser vi Mikael Persbrandt. Patrick Ryborn, Unlimited Stories, producerar i samproduktion med bland andra Film i Väst. I övriga roller återfinns en bred internationell cast med bland andra Francis Chouler, Cian Barry, Hakeem Kae-Kazim, Colin Salmon, Richard Brake, Sara Soulié och Thure Lindhardt.

1961 har Dag Hammarskjöld ett år kvar på sin post som FN:s Generalsekreterare. Därefter ska han flytta till sitt hus på Österlen och den efterlängtade friheten. Men samtidigt rasar det kalla kriget för fullt, och brännpunkten ligger i Kongo. Dag Hammarskjöld tar på sig uppdraget att mäkla fred och enighet i landet. Ett omöjligt uppdrag, enligt många. Ett självmordsuppdrag, enligt andra.

 

Juldagen, 25 december: Edward af Sillén, Ett sista race
Edward af Sillén regisserar Ett sista race. En komedi för hela familjen som utspelar sig en actionfylld bilracingvärld med manus skrivet av Edward af Sillén, David Hellenius och Lars Vasa Johansson. SF Studios, Stefan H. Lindén, producerar i samproduktion med Film i Väst, CMore/TV4, Filmpool Nord med stöd av Svenska Filminstituet

David Hellenius och Elsa Öhrn (Vinterviken) spelar far och dotter. Rollen som mamma och exfru spelas av Hollywoodstjärnan Malin Åkerman (En del av mitt hjärta, Billions, Rock of Ages). Den stjärnspäckade ensemblen består även av Jonas Karlsson, Johan Glans, Johan Ulvesson, Peter Dalle, Sara Soulie, Ola Forssmed, Sissela Kyle och Malte Gårdinger.

Ett sista race berättar historien om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Efter att ha försummat sitt äktenskap och varit frånvarande större delen i sin 16-åriga dotter Hannas (Elsa Örhn) liv har Dennis bestämt sig för att börja leva det ansvarsfulla och stilla livet. Något som snart bryts upp när Dennis får reda på att hans dotter Hanna ska delta i ett race med sin nya kille Charlie (Malte Gårdinger). För att stoppa Hanna beger sig Dennis och hans ex-fru Tove (Malin Åkerman) ut på en resa för att hämta hem dottern. Det är början på ett hisnande sista race med fart, fläkt och höga varvtal genom Sverige.