Slynglarna, Fri och Förmedlingen. Det är de tre nya långfilmsprojekt av regissörerna Alecio Araci, Lina Maria Mannheimer samt duon Frans Huhta och Jonas Eskilsson som har valts ut av Film i Väst i 2022 års omgång av Talent to Watch. Med stöd av en extern referensgrupp har projekten valts ut med förhoppningar om att de ska bidra med en mångfald av röster och berättelser till den svenska filmbranschen.

Initiativet till satsningen kommer från Filminstitutet där syftet är att säkerställa så att inte pandemin gör det svårare för talanger att ta sig in i filmbranschen. För Film i Väst har detta varit en möjlighet att utöka sitt arbete med talangutveckling på långfilmssidan, som sedan tidigare innefattar programmen Five 4 Fiction och Nordic Film Lab samt flera samproduktioner av svenska och nordiska debutanter.

Regissörerna Alecio Araci, Lina Maria Mannheimer samt duon Frans Huhta och Jonas Eskilsson får nu 200 000 kronor vardera för sina långfilmsprojekt med målet att utveckla manus, testfilma och påbörja casting. Tillsammans med erfarna och prisade producenter kommer de arbeta vidare med sina berättelser, som tar oss till platser och personer vi sällan ser på film.

– Trots att det bara rör sig om tre projekt så är en stor bredd bland de vi har valt ut. Handlingsmässigt spänner det från en mörk men humoristisk hämndresa till en absurd framtidsdystopi. Däremellan har vi en erfaren dokumentärfilmare som tar sitt arbetssätt och applicerar det på fiktion, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang på Film i Väst.

Tidigare utvalda långfilmsprojekt inom Talent to Watch i Västra Götaland är We are born femme (regi Lasse Långström), Hakili (Theresa Traore Dahlberg) och Demands of a teenage heart (Lisa Meyer). Satsningen pågår nationellt och målet är att ett antal av projekten ska gå i produktion redan 2024.

UTVALDA LÅNGFILMSPROJEKT 2022:

Slynglarna
I ett desperat försök att rymma från minnen av ett sexuellt trauma lever 20-åriga Damir ett liv i ständig rörelse. Men i mötet med den hemlighetsfulla och oberäkneliga Amal väcks hans behov av upprättelse, och tillsammans ger de sig i väg på en jakt på Damirs förövare. Under den euforiska hämndakten får dock Damir möta konsekvenserna av att leva först och tänka sen.
Manus skrivs av Andreas Nygård tillsammans med Alecio Araci (till höger) som även ska regissera filmen. Araci tog examen från Akademin Valands regiutbildning 2018, var en av kreatörerna bakom den kultförklarade långfilmen Dyke Hard (2014) och har även skapat humorserien Hej Morre (2019) för SVT. Projektet produceras av Alicia Hansen och Stina Eriksson via nystartade bolaget Prolaps Produktion. Producenterna har tidigare erfarenhet av produktion på framgångsrika bolag så som French Quarter, Garagefilm och Plattform Produktion.

 

 

Fri
Fri är en berättelse om kvinnliga brottslingar, kärlek, moderskap, valmöjligheter och uppoffringar.

Regisserar gör Lina Maria Mannheimer som med Fri debuterar inom fiktion. Hon har tidigare regisserat långdokumentärerna Ceremonin (2014) och Parning (2019) och vann 2022 en guldbagge för bästa kortfilm med dokumentären Man med duvor (2021). Projektet produceras av Mathilde Dedye på French Quarter Film som står bakom prisade filmer så som And then we danced (2019) och Återträffen (2013).

 

Förmedlingen
Året är 2042. Mycket är sig likt, förutom på en punkt – näst intill hela arbetsmarknaden har automatiserats, arbete är för de allra flesta ett minne blott. Förmedlingen är en Kafka-artad sci-fi om en nära framtid där människan tvingas uppfinna sig själv på nytt.

För manus och regi står Jonas Eskilsson (till vänster) och Frans Huhta, båda utbildade på Filmhögskolan/Akademin Valand. Huhta har länge arbetat för SVT och debuterade med sin uppmärksammade dokumentära långfilm Tystnadens språk (2017). Eskilsson har gjort ett flertal kortfilmer som regissör och även producerat Moving Sweden-projektet Bikupan (2016) i regi av Amanda Leissner. Projektet produceras av Hedvig Lundgren på Fasad, som tidigare producerat serien Måste Gitt (2020) för SVT och arbetar som linjeproducent för serier som Åremorden för Viaplay och Snabba Cash för Netflix.