19-25 oktober 2015 äger den 34:e Uppsala Internationella Kortfilmfestival rum. Under en vecka visas mer än 300 kortfilmer. Tre av filmerna i tävlan samproduceras av Film Väst.

Uppsala Internationella Kortfilmfestival är från och med i år även erkänd av European Film Academy. Detta innebär att juryn för den Internationella tävlingssektionen på årets festival kommer välja ut en film som blir nominerad till Bäst Kortfilm på European Film Awards 2016.

Av 5 000 anmälningar har ca 130 filmer valts ut att visas i tre sektioner på festivalen. Tre bidrag i tävlan är också samproducerade av Film Väst.

Isabella Carbonells kortfilm Pojkarna (Boys) premiärvisades i Cannes i maj i år i sektionen Semaine de la Critique. I rollerna: Sebastian Hiort af Ornäs, Marcus Lindgren, Rainer Gerdes, Kristoffer Tribell, Gabriel Holmberg. Producent: Jörgen Andersson, Kjell Åhlund, Doppelganger.

”Markus är en blyg kille som sitter på en anstalt för unga sexualförbrytare. På anstalten finns ingen fysisk närhet att finna, så man brottas. Det är en plats där hudlösheten dallrar i luften. Markus enda vän på anstalten är den nyckfulle och våldsamme Tobias. Markus rättegång närmar sig och Tobias kommer då att få veta skälet till varför Markus är inlåst.”

Mikael Bundsen deltar med sin fiction Det bor inga bögar i Bollebygd (The Moment That Passed). I rollerna: Anton Jarlros Gry, Ludvig Turegård, Matilda Jelse och Isabella Lowden. Producent: Anna Lebar Sanders och Erik Hemmendorff, Plattform Produktion.

”Två killar som aldrig vågade uttala sin kärlek för varandra under gymnasietiden träffas igen av en tillfällighet i hemstaden ett par år senare. Mötet blir en laddad påminnelse om hur annorlunda livet hade kunnat se ut. En film om mod och om att göra upp med det förflutna, om chanser man en gång hade men som man aldrig tog och som man innerligt önskar att man kunde få igen.”

Olivier Guerpillon visar sin IN/UT (IN/OUT), en fiction på 22 minuter. I rollerna: Lisa Werlinder, Khalid Temssamani Hajjaj, Gauthier Brunet, Anais Picaut. Producent: Olivier Guerpillon och Julien Siri, DFM.

”En svensk familj är på kortbesök i Marocko. De har åkt med en turistbuss från Spanien. De upptäcker Tanger, den myllrande hamnstaden vid Gibraltarsundet. Mehdi är ett gatubarn från Tanger som träffar på familjen och deras öden kommer att korsas under några varma sommartimmar.”