Nu är 2020 års produktionsrabatter vid produktion av film och tv-drama i Västra Götaland utdelade. De sex miljonerna fördelas mellan två projekt som postproduceras i regionen. De två är den brittiska långfilmen Jetski och den brittiska animerade långfilmen Ricky Rouse has a Gun.

  • Jetski är ett brittiskt-svenskt samarbete där Göteborgsbolaget Filmgate Films är samarbetspartner. Filmen är en spänningsthriller i regi av James Nunin med Andrew Prendergast, Helix Media Group, som producent. Jetski får planerad biopremiär 2021.
  • Ricky Rouse Has A Gun är också ett brittiskt-svenskt projekt med Göteborgsbolaget Chimney som svensk samproducent.  Det är en actionkomedi baserad på en seriebok i regi och med manus av Jörg Tittel. Producent: Alex Helfrecht, Oiffy.

Västra Götalandsregionens produktionsrabatt (VGPR) drivs tillsammans med Film i Väst. Stödet betalas ut av Västra Götalandsregionen, men administreras av Film i Väst.

Syftet är att öka antalet internationella inspelningsprojekt, bygga ut och stärka infrastrukturen i regionen samt initiera nyetablering av produktions- eller produktionsservicebolag. Produktionsrabatten är ett stöd till produktion av film eller tv-drama på högst 30 procent av spenderade kostnader i Västra Götaland och kommer att kunna sökas av etablerade produktionsbolag inom EU.

2020 var det andra året som VGPR delades ut. 2019 gick pengarna till Irene Huss Reboot, som har spelats in i Västra Götaland under 2019 och 2020. Serien produceras av Yellowbird och samproduceras med Viaplay och Discovery i Sverige samt ZDF i Tyskland.

Bild från inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – tågrånarens hemlighet i Alingsås. Bild: Gus Kaage/Film i Väst