Ninja Thybergs bioaktuella film Pleasure, inspelad i Göteborg, och Valdimar Jóhannissons Lamm med Noomi Rapace i huvudrollen har blivit nominerade till European Film Awards Discovery, för regissörer som gjort sin första långfilm. Tidigare har fem av Film i Västs samproduktioner förhandsnominerats till European Film Awards sektion för Bästa europeiska film. Alla filmer är inspelade eller postproducerade i Västra Götaland.

Ninja Thyberg väckte stor uppmärksamhet när Göteborgsinspelade Pleasure togs ut till Cannes filmfestival och kvalitetsstämplades med ”Cannes 2020 Label”. Sedan dess har filmen också visats på festivaler som Sundance, Göteborg och Deauville. Filmen fick svensk biopremiär 8 oktober.

Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. En ung, ambitiös 19-åring åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Det är Sofia Kappels första filmroll, där hon spelar huvudrollen med i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. Det är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer.

Filmen är producerad av Erik Hemmendorff, Eliza Jones och Markus Waltå på Plattform Produktion i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen distribueras i Sverige av SF Studios.

Lamm handlar om det isländska paret Maria (Noomi Rapace) och Ingvar (Hilmir Snaer Gudnason) som lever tillsammans med sin fårhjord på en vackert belägen men fjärran gård. När de upptäcker en mystisk nyföding på sin gård beslutar de sig för att behålla det och uppfostra det som sin egen. Den oväntade utsikten att bygga sig en ny familj medför mycket glädje men kommer till slut förgöra dem.

Lamm, som togs ut till Cannes i sektionen Un Certain Regard är Valdimar Jóhannssons första långfilm och har skrivits av honom själv och den isländske författaren Sjón. Delar av postproduktionen är gjord i Västra Götaland på Dupp Film, Haymaker och Chimney. Fredrik Nord har varit VFX Supervisor.

De fem övriga samproduktionerna är:

  • Jonas Carpignanos A Chiara, som var nominerad i Cannes. Postproducerad i Göteborg.
  • Ninja Thybergs Pleasure, nominerad i Cannes 2020 samt Sundance. Inspelad i Göteborg.
  • Anders Thomas Jensens Rättfärdighetens ryttare, öppningsfilm i Rotterdam. Inspelad i Göteborg.
  • Eskil Vogts De oskyldiga, nominerad i Cannes. Postproducerad i Västra Götaland.
  • Joachim Triers Världens värsta människa, nominerad till en Guldpalm i Cannes, vinnare av en Guldpalm för Bästa kvinnliga skådespelare (Renate Reinsve). Inspelad i Studio Fares i Trollhättan.