And the king said, what a Fantastic Machine! av göteborgsbaserade Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck och mexikanske regissören David Zonanas film Heroico är uttagna till den prestigefulla Sundance Film Festival i Utah, USA i januari.  Båda är samproducerade med Film i Väst.

And the king said, what a Fantastic Machine! handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till i dag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.

Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck är regissörer, manusförfattare, producenter och klippare, knutna till Plattform Produktion i Göteborg. Hopptornet (2016) har visats på mer än hundra internationella filmfestivaler och vunnit bland annat Juryns specialpris och Publikens pris i Clermont-Ferrand, och Startsladden på Göteborgs filmfestival. Den var dessutom shortlistad för en Oscar 2018 och nominerad till en Emmy. Studio 5 (2017) Guldbaggenominerades för Bästa kortfilm och vann Tempo Short Award på Tempo Dokumentärfestival. Duons förra film Arbete åt alla! (2021) hade världspremiär på kanadensiska festivalen Hot Docs och belönades med Publikpriset i Lab Competition i Clermont-Ferrand. Hopptornet och Studio 5 är samproducerade med Film i Väst.

Santiago Sandoval Carbajal appears in Heroic by David Zonana, an official selection of the World Dramatic Competition at the 2023 Sundance Film Festival. Courtesy of Sundance Institute.

David Zonanas film Heroico handlar om Luis, en 18-årig pojke från ursprungsbefolkningen som skriver in sig på Heroic Military College med förhoppningar om en bättre framtid. Där möter han ett stelbent och institutionellt våldsamt system vars syfte är att bryta ner honom till en perfekt soldat.

David Zonana är en regissör och producent, baserad i Mexiko. Hans debutfilm, Workforce, fick sin världspremiär på Toronto International Film Festival och var uttagen till San Sebastian Film Festival. Det blev den mest internationellt prisbelönta mexikanska filmen 2019. Heroico är David Zonanas andra långfilm.

Heroico är producerad av Teorma med Göteborgsbaserade Jonas Kellagher, Commonground Pictures, som svensk samproducent vid sidan av Film i Väst. Delar av postproduktionen har gjorts av Cloudberry.