Det finns inget ämne som ger så många träffar i SVT:s arkiv som Israel/Palestina. Inget annat enskilt ämne har svensk tv lagt så mycket resurser på. Regissören Göran Hugo Olsson har i arbetet med sin nya dokumentär fått en unik tillgång till en skatt. Filmen Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 har svensk biopremiär 4 oktober, ett år efter Hamas-attacken och krigsutbrottet.

Genom att blicka tillbaka i historien försöker filmen förstå en av vår tids värsta konflikter. Under åren 1958-1989 rådde public service-monopol i Sverige och SVT:s rapportering från Israel och Palestina var unik. Deras reportrar var ständigt på plats i det krigsdrabbade området och dokumenterade allt från vardagsberättelser till internationella storkriser.

Detta omfattande material ligger till grund för arkivmästaren Göran Hugo Olssons (Black Power Mixtape 1967-1975, Om våld/Concerning Violence) senaste film där bilder av den israeliska statens uppkomst varvas med Palestinas frihetskamp. Reportage med Yasser Arafat och intervjuer med Israels utrikesminister Abba Eban under ett Sverigebesök är delar av ett exklusivt material som inte visats sedan det sändes. Tillsammans berättar de om vår tids kanske sårigaste konflikt och ger oss verktyg att förstå historien som så starkt påverkat vår samtid. Drabbande och hjärtskärande aktuell.

– Jag älskar tv. Hela mitt liv har jag velat jobba på public service, en distributör av bilder i allmännyttans tjänst. Men tyvärr har jag fått höra att det är omöjligt. Det är en sorg och saknad som jag bär. Men jag har fått göra filmer i stället, och det är också bra och fint. Och det här materialet i Israel Palestina är kanske det finaste som SVT gjort, säger Göran Hugo Olsson.

 

Filmen börjar i svenska televisionens barndom 1958. Sveriges Television följer med när statsminister Tage Erlander och Olof Palme åker på stort statsbesök till Israel 1963. Det skapas starka band mellan Sverige och Israel. Tage Erlander bjuder på sig själv och badar i Röda havet. Snart bjuder Sverige tillbaka med stora banketter i Stockholm stadshus och besök på kungens sommarresidens.

Även barnprogrammen knöt band mellan de två länderna. Från och med nu kommer tiotusentals svenska ungdomar att åka till Israel för att arbeta som volontärer på kibbutz. Men det är också nu i debattprogrammet Duellen som man för första gången i svensk television diskuterar de hundratusentals palestinier som blivit flyktingar sedan staten Israels tillblivelse.

– Folk frågar om projektet eller jag har förändrats efter den 7 oktober. Men det har det inte alls gjort. Jag tycker lika illa om både Hamas och Netanyahu idag som för ett år sedan, säger Göran Hugo Olsson.

Filmen är en samproduktion mellan Story, SVT och Film i Väst, Tekele och Ström Pictures och distribueras av Folkets Bio.