Nikolaj Arcels film Bastarden och Małgorzata Szumowska och Michał Englerts Woman of är uttagna i huvudtävlan vid filmfestivalen i Venedig, som invigs den 30 augusti. I sektionen Orizzonti är Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners samt Mika Gustafsons svenska film Paradiset brinner uttagna. Alla filmer är samproducerade med Film i Väst.

– Vi gratulerar alla som arbetat med de fyra filmerna och önskar all lycka. Att ha fyra samproduktioner uttagna till en av världens mest klassiska filmfestivaler varav två slåss om det prestigefulla Guldlejonet är helt fantastiskt. Det är ett av de mest framgångsrika åren för Film i Väst i Venedig, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

De fyra filmerna är:

Nikolaj Arcel: Bastarden
Bastarden (huvudbilden med Mads Mikkelsen)är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

Małgorzata Szumowska och Michał Englerts Woman of
Under Polens övergång från kommunism till kapitalism skildras under 45 år livet för Aniela Wesoly som levat mer än halva sitt vuxna liv som man i en polsk stad på landsbygden. Anielas resa för att finna sin personliga frihet som transkvinna visar de stora problem som hon haft i äktenskap och som förälder, spända familjerelationer och komplicerade attityder i hennes omgivning, vilket också ständigt gör att hon hamnar i omöjliga situationer. Vilka val måste Aniela göra? Är hon redo att offra allt för att bli den hon verkligen är?

Producerad av NOMAD Films, Plio i samproduktion med Film i Väst och Common Ground Pictures (Jonas Kellagher)

Mika Gustafson: Paradiset brinner
Paradiset brinner kretsar kring tre systrar står enade i en stökig men kärleksfull vardag utan föräldrar. Allt de behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade poolvillor. Men när socialtjänsten anar oråd tvingas Laura söka hjälp utanför flockens trygghet. Klockan tickar och det blir allt tydligare att livet är på väg att förändras för alltid, i en värld den där frihet och förtvivlan ligger kind mot kind.

Paradiset brinner är regisserad av Mika Gustafson med manus av Mika Gustafson  och Alexander Öhrstrand. Producerad av Nima Yousefi från Hobab i samproduktion med Film i Väst, Tuffi Films, Toolbox Film, Intramovies, Film Stockholm, SVT,. Producerad med stöd av Svenska Filminstitutet, Finlands filmstiftelse, Danska filminstitutet, The Italian Minster of Culture, Nordisk Film & Tv Fond, Eurimages. I samarbete med TriArt Film, Cinemanse, DR, Yle, Tall&Small.

Goran Stolevski: Housekeeping for Beginners
Housekeeping For Beginners är en berättelse om familjen, både den vi föds i och den vi själva finner. Dita ville aldrig bli mor, men omständigheterna tvingade henne att uppfostra sin flickväns två döttrar, den lilla bråkstaken Mira och den rebelliska tonåringen Vanesa. Olika stridande viljor möts och de tre slåss för att hålla den ovanliga familjen samman.

Filmen är producerad av List Production, Madants, Kinorama, Sense Production, Industria Film, i samproduktion med Film i Väst, Common Ground Pictures (Jonas Kellagher), Causeway Films och i samarbete med Tango, New Europe Film Sales och  Adelaide Film Festival.