Nordamerikas främsta filmfestival, Toronto International Film Festival, är en stor mötes- och marknadsplats och inte minst ett avstamp för många filmer som strävar efter att Oscarnomineras. I år finns hittills tre av Film i Västs samproduktioner med när festivalen drar igång den 5 september. Världspremiär blir det för De ljudlösa av Frederik Louis Hviid, dessutom visas Quislings sista dagar av Erik Poppe och Flickan med nålen av Magnus von Horn.

De tre samproduktionerna är:

Quislings sista dagar av Erik Poppe

Studio Fares i Trollhättan var en av inspelningsplatserna för Erik Poppes film Quislings sista dagar. Det var här i en fängelsesell som landsförrädaren Vidkun Quisling tillbringade sina sista dagar sedan Hitlers ockupanter drivits ur landet. Filmen produceras av Paradox/SF Studios, Finn Gjerrum och Stein B. Kvae, i samproduktion med bland andra Film i Väst. SF Studios ansvarar för den nordiska distributionen.

Quisling är den första biopicen om den norske landsförrädaren. Historien kommer att kretsa kring hans sista timmar i cellen på Akershus fästning där han hålls inspärrad för sina brott som begicks i den nazistiska ideologins namn. I cellen finns en präst som regelbundet träffar Quisling för samtal från 8 maj tills Quisling avrättas den 24 oktober 1945. Prästens efterlämnade dagböcker ger oss en unik inblick i vad som utspelade sig i cellen.

Erik Poppe har tidigare regisserat UtvandrarnaKungens nej och Utøya 22. Juli, som han nominerades till en Guldbjörn i Berlin och till European Film Awards för. Detta är hans fjärde film om sköra demokratier. Erik Poppe har skrivit manus till Quisling tillsammans med Ravn Lanesskog, Siv Rahendram Eliassen and Anna Bache-Wiig, som han tidigare samarbetat med i Utvandrarna och Utøya 22. Juli.

När den tyska ockupationen av Norge upphör efter fem år den 8 maj 1945 inleds återuppbygget av nationen. Men för att såren ska kunna läkas måste man göra upp med den de nazistiska ockupationsåren. Vidkun Quisling, den norska regeringschefen och notoriske kollaboratören med nazisterna, sitter i en mörk cell på Akershus fästning. Han gjort sig skyldig till det största förräderiet av alla och får nu stå till svars för sina handlingar och grymheter som den nazistiska ideologin ledde till.

Efter Andra världskriget ställdes Vidkun Quisling inför rätta och avrättades för sitt samarbete med nazisterna. Ordet ”Quisling” har efter hans död blivit liktydigt med ”kollaboratör” eller ”förrädare” i Skandinavien och i engelskan.

De ljudlösa av Frederik Louis Hviid

De Lydløse

2008 skakar finanskrisen om världen. Mitt i denna kaotiska tid förenas en grupp män från Danmark, Sverige och andra delar av Europa för att utföra det mest spektakulära rånet någonsin på dansk mark. De ljudlösa är ett spännande actiondrama där vi följer en grupp hängivna, ambitiösa och orubbliga rånare som alla delar samma önskan: att åstadkomma det som anses omöjligt och därigenom ta en genväg till storhet och rikedom, oavsett kostnad. Trots otaliga hinder, inbördes stridigheter, hemliga agendor och personliga uppoffringar kämpar de mot alla odds. De ljudlösa är inspirerad av verkliga händelser och berättar historien om Danmarks mest omtalade kupp någonsin.

En film i regi av Frederik Louis Hviid med skådespelarna Gustav Giese, Reda Kateb och Amanda Collin. Manus av Anders Frithiof August, producent Kasper Dissing, samproducenter Lizette Jonjic och Jean-Christophe Reymond.

Zentropa Entertainments i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden, Kazak Productions & Zentropa International France, med stöd av Danske Filminstitutet, Canal+, Cine+, DR, Nordisk Film & TV Fond, Svenska Filminstitutet, Nordisk Film och TV Fond och The MEDIA Programme of the European Union. Nordisk distribution i samarbete med Nordisk Film Distribution. Fransk Distribution i samarbejde med KMBO. Internationell sälj TrustNordisk.

Flickan med nålen av Magnus von Horn

Magnus von Horns långfilm Flickan med nålen var uttagen i huvudtävlan i Cannes och är delvis inspelad i Göteborg. I huvudrollerna ser vi Trine Dyrholm och Vic Carmen Sonne. 

Karoline (Vic Carmen Sonne), en ung fabriksarbetare försöker hanka sig fram i Köpenhamn åren efter första världskriget. Samtidigt som hon är arbetslös, övergiven och gravid möte hon Dagmar (Trine Dyrholm), en karismatisk kvinna som driver en illegal adoptionsbyrå, där hon hjälper mödrar att hitta fosterhem för sina oönskade barn. Utan att ha någon annanstans att ta vägen blir Karoline en amma. Ett starkt band uppstår mellan de två kvinnorna, men Karolines värld rasar samman när hon blir varse den skakande sanningen om sitt arbete. Inspirerad av en sann historia, en skakande berättelse om en kvinna som söker kärleken och en känsla av moral.

Producerad av Nordisk Film Creative Alliance i samproduktion med Film i Väst, Lava Films & Nordisk Film Sverige (Madeleine Ekman), EC1 Lodz Lower Silesia Film Centre med stöd från Danska Filminstitutet, Polska Filminstitutet med finansiering från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film /& TV Fond, Creative Europe & Eurimages och i samarbete med Danmarks Radio och Sveriges Television.