Nu står det klart vilka projekt som tilldelas medel i första omgången av Film i Västs satsning Talent to Watch. Med hjälp av externa referensgrupper har totalt sex projekt valts ut med förhoppningar om att de ska bidra med en mångfald av röster och berättelser till den svenska filmbranschen.

Initiativet till satsningen kommer från Filminstitutet där syftet är att säkerställa så att inte pandemin gör det svårare för talanger att ta sig in i filmbranschen. För Film i Väst har detta varit en möjlighet att utöka sitt arbete med talangutveckling.

– Med Talent to Watch kan vi nu gå in tidigt i utvecklingen av intressanta långfilmsprojekt, och på så sätt ge kreatörer chansen att få fokusera på sitt kreativa arbete. Vi kan även satsa på fler korta projekt som vill hitta andra sätt att nå sin publik, säger Jenny Luukkonen, ansvarig för talang och korta format på Film i Väst.

        

Regissörerna Lisa Meyer, Lasse Långström och Theresa Traore Dahlberg får 200 000 vardera för sina långfilmsprojekt för att utveckla manus, testfilma och påbörja casting. Tillsammans med erfarna och prisade producenter kommer de arbeta vidare med sina berättelser, som tar oss till platser och personer vi sällan ser på film – allt från unga, kvinnliga jägare på landsbygden till konspirerande änglar på det astrala planet.

– Detta är absolut filmer som du inte har sett förut, vilket är precis vad Talent to Watch syftar till, att identifiera originella röster och berättelser. Även om de är ganska olika i fråga om ton och tema, blandar de alla humor med allvar och vänder blicken mot något som annars brukar befinna sig i periferin, säger Jenny Luukkonen.

       

Dessutom har två webbserier och en kortfilm erhållit en samproduktionsinsats på 100 000 för respektive projekt. Aurelia Dey, Nils Alatalo och Ronsson Huynh kommer alla distribuera sina projekt via YouTube och Vimeo, som ett sätt att nå en annan typ av publik än den som går på filmfestivaler.

UTVALDA LÅNGFILMSPROJEKT 2021

  • Demands of a Teenage Heart
    15-åriga Melanie bor med sina föräldrar och lillebror på en liten landsbygdsort där jakten är det som håller samman invånarna. Melanie längtar efter att bli en riktig del av jaktlaget men när hon bommar på skjutprovet står det klart att hon måste uppsiktsjaga med farsan ännu en säsong.
    Manus skrivs av Anna Maria Nygren (Göteborg) tillsammans med Lisa Meyer (Partille) som även ska regissera. Projektet produceras av Andreas Emanuelsson på Iris Film, som är baserade i Luleå, och som tidigare har arbetat med regissörer som Jon Blåhed, Knutte Wester och Jonas Selberg Augustén.
  • We Are Born Femme
    För att sätta Göteborg på kartan bestämmer staden sig för att uppföra Nordens högsta byggnad med event, konferens & hotell – ända till himlen. Det brokiga kulturhuset som varit en samlingsplats för samhällets misfits blir därför jämnat med marken. Från sitt rosa moln på det astrala planet ser dock änglarna ser helt andra möjligheter i det falliska tornet, och sätter en effeminerande plan i verket.
    We Are Born Femme är en filmisk musikal som regisseras av Lasse Långström (Göteborg) i samarbete med ett kollektiv av kreatörer från Sverige, Tyskland och Grekland. Projektet produceras av Anna Linder på det Göteborgsbaserade bolaget Big Human Productions.
  • Haren Hakili
    Charlie är 15 år och lever mellan flera världar – Sverige och Burkina Faso, verkligheten och fantasin. En hare har flyttat in i hennes medvetande och blir som en portal mot en sagovärld, samtidigt som den vägleder, vilseleder, tröstar och bedrar.
    Med utgångspunkt i ett konstprojekt utvecklar regissören och konstnären Theresa Traore Dahlberg (Stockholm) en berättelse som blandar fiktion, dokumentär och magisk realism. Projektet produceras av Mirjam Gelhorn på det prisade produktionsbolaget Mantaray Film.

UTVALDA KORTA PROJEKT 2021

  • Person X
    Person X är en webb-serie som utspelas helt på datorskärmar och i vlog-format. Här följer vi en mängd färgstarka online-personligheter som alla blivit besatta av att hitta sanningen om Person X – en mystisk individ som ofta verkar närvara vid betydelsefulla världshändelser.
    Projektet skrivs, regisseras och produceras av Nils Alatalo (Göteborg) som tidigare gått filmproduktionsutbildningen på Göteborgs Folkhögskola och för närvarande studerar till manusförfattare på YRGO Manusutbildning i Göteborg.
  • Swedish Girls
    Swedish Girls är en komediserie som kretsar kring ett kompisgäng bestående av afrosvenska kvinnor, och där humorn bygger på mötet mellan svensk identitet och svarta kroppar. Handlingen kretsar kring vardagliga situationer som många afrosvenskar kan känna igen sig i, och som på ett absurt vis vrider på perspektiven.
    Aurelia Dey (Göteborg) är artist och har stått på scenen både som musiker, dansare och skådespelare. Hon är manusförfattare för projektet som produceras av Golaleh Azad (Göteborg) som tog examen 2021 från HDK-Valands kandidatutbildning i film.
  • Nyanser
    Mike har bestämt sig för att fixa den första stora festen efter pandemin, men bara en person dyker upp – Sue. För henne är det ett stort steg att bryta sin isolering och träffa människor igen, och Mike gör allt för att få henne att ha roligt. Nyanser är en kortfilm som berättar om två människor som längtar efter att mötas.
    För manus, regi och produktion står Ronsson Huynh (Stockholm). Han är en självlärd filmkreatör som frilansat inom film och reklam sedan han tog studenten, och är för närvarande knuten till produktionsbolaget Makeriet i Stockholm.