Film och tv-drama är inte bara en konstnärlig upplevelse. De är i lika hög näringspolitik i en samverkan mellan privat och offentligt kapital. Det märks tydligt när Film i Väst summerar produktionsåret 2021. 16 långa spelfilmer och tv-draman spelades in i Västra Götaland och antalet postproduktionsdagar fördubblades. Omsättningen i Västra Götaland var mer än dubbelt så stor som Film i Västs investeringar
– I fjol investerade vi 103 miljoner i film och tv-drama och omsättningen eller spenden blev mer än det dubbla, 226,4 miljoner kronor. Det stärker filmindustrin i regionen, men ger också ökat skatteunderlag och gynnar företag inom hotell, catering eller uthyrning, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.
När ett produktions- eller postproduktionsbolag vill att Film i Väst ska investera i och samproducera en film eller ett tv-drama är en av förutsättningarna att inspelning eller postproduktion till del sker i Västra Götaland. Och det med personal eller bolag som har sitt säte i regionen. På det viset kan Film i Väst bidra till en stärkt och kompetent filmindustri. Ett problem är dock en periodvis överbelastning som leder till brist på filmarbetare.
Trots pandemin är antalet inspelningar i Västra Götaland fler än 2020 och nästan i nivå med 2019. Antalet inspelningsdagar ökade något, från 471 mot 416 året innan. Den stora ökningen ligger i antalet postproduktionsdagar, där det skett nästan en fördubbling – 6 250 dagar mot 3 397. Animationsdagarna halverades till 1 258.
Bland de mer arbetskrävande postproduktioner finns Erik Poppes Utvandrarna, Hannes Holms Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton och Ruben Östlunds Triangle of Sadness.
Inspelningar har skett i 17 kommuner, där Göteborg toppar, följt av Lerum, Mölndal, Alingsås och Partille.
För att hjälpa produktionsbolagen har Film i Väst en egen databas, www.filmservice.se, där cirka 650 regionala filmarbetare, 250 leverantörer, 250 skådespelare och 1 750 statister finns. Här har också de 49 kommunerna i Västra Götaland möjlighet att lägga upp bilder på möjliga inspelningsplatser. Dessutom kan privatpersoner annonsera ut hus, bilar eller rekvisita till produktionsbolagen.
Ett inslag är det ”Gröna registret”, där arbetslösa med körkort kan skriva in sig och få snabba påhugg under en filminspelning. På så vis kan fler få in en första fot i en expanderande bransch.
Fakta: Här är alla inspelningar av långfilm och tv-drama i Västra Götaland under 2021, Film i Västs samproduktioner
- Motståndaren, regi Milad Alami
- Bäckström II (tv-drama), regi Jonathan Sjöberg, Amanda Adolfsson
- Butiken, regi Ami-Ro Sköld
- Försvunna människor (tv-drama), regi Tova Magnusson
- Comedy Queen, regi Sanna Lenken
- LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta, regi Tina Mackic
- Lyckoviken II (tv-drama), regi Peter Lindmark, Åsa Kalmér, Andreas Lindergård.
- Andra akten, regi Mårten Klingberg
- Exodus, regi Abbe Hassan
- Nattryttarna (tv-drama), regi Molly Hartleb, Julia Lindström
- Bränn alla mina brev, regi Björn Runge
- En dag kommer allt detta att bli ditt, regi Andreas Öhman
- Boy from Heaven, regi Tarik Saleh
- Sick of Myself, regi Kristoffer Borgli
- Håkan Bråkan, regi Ted Kjellson
- XXX (tv-drama), regi Kalle Åstrand, Pontus Löwenhielm, Mats Lindberg
- Amina, regi Ahmed Abdullahi
Bild från inspelningen av LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta i Alingsås – eller var det Valleby? Henrik Hjelt spankulerar. Bild: Gus Kaage/Film i Väst