Det var kreatörer som Lukas Moodysson, Lars von Trier, Susanne Bier och Maria Blom, som med Fucking Åmål, Melancholia, Hämnden och Masjävlar tog Film i Västs samproduktioner ut i festivalvärlden, lockade biobesökarna och lade grunden till en alltmer blomstrande västsvensk filmindustri. Nu fyller Film i Väst 30 år och det stora firandet sker under filmfestivalen i Cannes där historiska fyra samproduktioner tävlar om Guldpalmen.
Film i Väst är i dag en etablerad och respekterad europeisk samarbetspartner med över 1 300 samproduktioner inom film och dramaserier sedan starten 1992. Uppdraget är att nå publiken med berättelser som når och angår och att vara representerade vid världens främsta festivaler och galor, som Cannes, Berlin, Venedig, Toronto och Oscarsgalan. Men också att satsa på nya talanger och få filmindustrin hållbar.
– Vi är stolta över att ha fått vara med och skapa en stark västsvensk filmindustri som förmår locka hit internationella eller svenska produktioner, vare sig de siktar på en Oscar, en Guldpalm eller en Guldbagge. Det bygger på ett starkt samarbete med producenter, filmarbetare och ett starkt nätverk med ägare, finansiärer och distributörer, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.
Västra Götalandsregionen är ägare och står för den allra största delen av finansieringen av Film i Väst. Det är också politiken som ger Film i Väst sina uppdrag.
– Ett av uppdragen är just att sätta Västra Götaland på världskartan. Och där är filmen utmärkt, vare sig du ser den på bio, i din favoritsoffa eller festival. De historier som berättas, de människor eller inspelningsplatser som skildras speglar vår del av världen. Filmindustrin bidrar också till sysselsättning och en regional utveckling. Det gör oss stolta som ägare, säger Ann-Sofi Lodin, Regiondirektör på Västra Götalandsregionen.
De senaste åren har varit framgångsrika med samproduktioner som Ruben Östlunds The Square, Thomas Vinterbergs En runda till – som vann en Oscar 2021 -, Kaouther Ben Hanias The Man Who Sold His Skin, Joachim Triers Världens värsta människa och Sanna Lenkens Comedy Queen. Alla prisade i Cannes, Oscarsnominerade eller vinnare i Berlin.
– På filmfestivalen i Cannes som invigs 17 maj har vi ett historiskt starkt startfält: fyra samproduktioner som tävlar om världens mest prestigefulla filmpriser, en Guldpalm. Dessutom är två samproduktioner utvalda till Un Certain Regard. Alla filmer är inspelade och/eller postproducerade i Västra Götaland, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.
De sex filmerna är Triangle of Sadness av Ruben Östlund, Boy From Heaven av Tarik Saleh och Sick of Myself av Kristoffer Borgli, alla inspelade i Göteborg samt Holy Spider av Ali Abbasi, R.M.N. av Cristian Mungiu och Godland av Hlynur Pálmason, alla postproducerade i Göteborg eller Karlsborg.