För Film i Västs samproduktioner Magnus von Horns Göteborgsinspelade Flickan med nålen och Ali Abbasis The Apprentice var 2024 ett särskilt lyckat år: filmerna var nominerade till varsin Guldpalm i Cannes, till tre Golden Globes och lika många Oscar. Dessutom lockade de en stor publik på bio, både nationellt och globalt. En av höjdpunkterna för Film i Väst under verksamhetsåret 2024.
Därmed uppfylldes med råge några av våra uttalade uppdrag: ”Film i Väst ska samproducera film och dramaserier med hög konstnärlig kvalitet och publik potential som utmärker sig på den nationella och internationella arenan och som får en betydande global distribution och spridning.”
Ett uppdrag som vår ägare, Västra Götalandsregionen, gett oss. Och med en långvarigt stabil – och ökad – finansiering har Film i Väst kunnat investera i och samproducera ett stort antal filmer och dramaserier. 2024 spelades elva produktioner in i vår region samtidigt som hela 49 hade premiär. I pipeline ligger just nu totalt 161 samproduktioner – från beslut till inspelning och premiär.
Dramaserieåret 2024
I år har Film i Väst av Västra Götalandsregionen fått ökade finansiella möjligheter att satsa på dramaserier. De är särskilt bra för den västsvenska filmindustrin eftersom de skapar en mer stabil och långvarig sysselsättning och spend i regionen. Hela sju dramaserier hade premiär på Netflix, SVT och TV4. De har lockat en storpublik: omkring 27 miljoner ”tittningar” för Ronja Rövardotter 1& 2, Smärtpunkten, Familjen Andersson 2, Painkiller, Bäckström 1&2, Doktrinen och En familj som vår.
Särskild satsning på barn och unga
Film i Väst premierar filmer för barn och unga. Det är också de filmer som går bäst på bio och som ofta visas i många omgångar på strömningstjänster. 2024 hade Film i Väst tre av sina familjefilmer med på tio-i-topp-listan över mest sedda filmer på bio: Håkan Bråkan 2, Bamse och världens minsta äventyr och LasseMajas Detektivbyrå – maskoten som försvann.
Spenden stärker västsvenska filmindustrin
Ett krav som Film i Väst ställer på produktionsbolaget är att filmen eller dramaserien antingen ska spelas in i regionen eller lägga postproduktionselement här. För varje krona som Film i Väst investerar ska produktionen investera minst en krona, så kallad spend. 2024 spelades det in film och dramaserier i elva kommuner i regionen och 37 produktioner postproducerades av västsvenska bolag. Det ger en spend på 2 kronor och 25 öre för varje investerad krona. Sammantaget stärker det filmindustrin i Västra Götaland även ett svagt inspelningsår som 2024.
Utmaning: Att vinna publiken
Film i Väst står tillsammans med den övriga svenska filmbranschen inför en stor utmaning: Att återvinna den biopublik som gillar svensk film, att stärka svensk films varumärke. För även om det görs mycket bra produktioner kännetecknas svensk film av tre faktorer: För få ser svensk film på bio. Svensk film firar inte de stora internationella festivalvinsterna. Svensk film är jämfört med Norge och Danmark kraftigt underfinansierad.
Att återvinna publiken är vårt mål och där delar vi många av de slutsatser som kommit fram i den Filmutredning som nyligen presenterats, Publiken i fokus – reformer för ett starkare filmland. Där har Film i Västs Tomas Eskilsson bidragit som en av utredningens experter.
Utredningen har mottagits positivt av filmbranschen. Vi kommer att delta i diskussionen och remissomgångarna. Vi kommer också särskilt att lyfta det som utredningen inte nämner: den stora kraft som filmregionerna tillför svensk (och internationell) film.
Filmproduktion i världsklass
Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet den största finansiären av svensk film. I mer än tre decennier har Film i Väst samproducerat fler än 1 600 filmer och dramaserier tillsammans med svenska och internationella produktionsbolag.
Film i Väst ska fortsätt eftersträva att vara det självklara valet för filmproduktion i världsklass och ge publiken oförglömliga berättelser.
De inspelningar och postproduktioner som skedde under 2024 kommer vi snart få se på bio och på festivaler runt om i världen. Vi hoppas och tror också att någon av Film i Västs samproduktioner för nionde året i rad (!) kommer att tävla om den åtråvärda Guldpalmen i Cannes i maj 2025.
Mikael Fellenius, vd Film i Väst