Tillsammans med Svenska Filminstitutet, Film Stockholm, Film i Skåne och Filmpool Nord arrangerade Film i Väst i förra veckan heldagen ”Älskade jävla publik!” under en heldag på Filmhuset i Stockholm. Syftet var att samla branschens aktörer för att tillsammans utforska hur den bättre kan lära känna publiken och skapa historier som engagerar och berör. Det blev en dag fylld med trendspaningar, insiktsfulla case och samtal med flera av aktörerna inom filmproduktion, distribution och biografverksamhet.

Programmet:

Gemensam ambition för svensk film – en förstudie
Under hösten har Filminstitutet samlat och samtalat, både internt på Filminstitutet och med ett flertal branschaktörer, för att gemensamt sätta upp ambitioner och vägar framåt för svensk film. Arbetet har gjorts tillsammans med Lynxeye och har sammanfattats i en förstudie, vilken presenterades av Anna Croneman, vd Svenska Filminstitutet.

Keynote speaker: Josh Goldstine
Josh Goldstine
, tidigare Global Marketing Chief på Warner Bros., är en av personerna som lyckades få Barbie att bli den mest inkomstbringande filmen i historien. Han berättade hur de bar sig åt för att åstadkomma denna succé, om sin syn på filmen som ”event”, vilken insats som krävs för att en film både ska slå igenom och skillnaden mellan lokal och global lansering.

Maktbarometern – Digital makt
Våra mediekonsumtionsbeteenden har i grunden stöpts om under de senaste 20 åren. Med nya kanaler och nya former av användning förändras inte bara vad, hur och var vi konsumerar media. Det innebär också förändringar i vem som har makt över våra beteenden, våra prioriteringar och våra aspirationer. Sedan 2017 har Maktbarometern, Sveriges största mätning av digitalt inflytande, försökt rita en karta över detta nya medielandskap och dessa konsekvenser för samhället. Hampus Brynolf från Medieakademin delade sina insikter om vilka som har makt och hur det påverkar oss.

Vem är din publik? Audience design med Síle Culley
Audience design är en metod för att utforska och identifiera potentiell publik samt strategier för att nå dem. Audience designer Síle Culley från Irland guidade oss genom denna metod och fick besök av producenterna Marie Kjellson och Ylva Olaison som använt metoden.

Case study: The Minds of 99 – Tre døgn i Parken
Ole Nørup
, creative director på The Bank Music och Jesper Dahlgaard, Nordic Director of Digital Sales på Nordisk Film berättade om sina strategier bakom lanseringen av den danska konsertfilmen The Minds of 99 Tre døgn i Parken som försålt över 30 000 biobiljetter före premiären i februari.

Ur en biografägares perspektiv
Filmstadens Helena Eklund, Group Marketing & Innovation Director på Odeon Cinemas Group delade insikter från Filmstadens publikarbete och spanade om utmaningar och satsningar i och utanför Sverige.

Framåt för filmarvet – Cinemateket om publikförflyttning
2009 hade Filminstitutets visningsverksamhet, Cinemateket, de lägsta besökssiffrorna sedan starten 1964. De senaste 15 åren har Cinemateket experimenterat med programmets form och innehåll på olika sätt för att få tillbaka publiken och öka intresset för filmhistorien och för filmen som konstform. Danial Brännström, enhetschef  Cinemateket, delade med sig av erfarenheter och lärdomar från arbetet.

 Ur en distributörs perspektiv
Lasse Wannebo
, EVP Distribution på SF Studios, gav sin syn på distributörens plats i filmens ekosystem, filmens väg genom de olika fönsterna, intäktströmmar som finns under filmens livscykel och hur ägande av filmen skapar ett långsiktigt värde för alla intressenter.

A24 + Nordisk Film = sant❤
Morten
 Christoffersen, Country Manager, Nordisk Film Distrubition Norge/Sverige och Martin Wegeland, Marketing Manger Sverige, Nordisk Film berättade om avtalet och samarbetet med A24, ur ett publikperspektiv.

 

Dagen modererades av Jonas Pedersen Hardebrant.