Berättelsen om den världsberömde statsmannen Dag Hammarskjöld blir långfilm i samproduktion med Film Väst. Filmen skildrar en människas starka vision om en bättre värld i en politisk brytningstid under det kalla krigets första decennier, i regi av flerfaldigt prisbelönade Per Fly.

Idag på Film Västs årliga presskonferens i Cannes tillkännagavs filmatiseringen av Dag Hammarskjölds liv. Berättelsen skildrar människan Dag Hammarskjöld och hans väg till posten som en av världens mäktigaste män med världens svåraste arbetsuppgift som FNs generalsekreterare i efterkrigstidens huggsexa om makten mellan öst och väst. Berättelsen sträcker sig fram till efterspelet kring hans död i den ouppklarade flygkraschen i samband med Kongo-krisen 1961.

Filmens regissör är flerfaldigt prisbelönade Per Fly med filmer bakom sig som Monica Z (2013), TV-serien Föreställningar (2007), Dråpet (2005), Arvet (2003), Bänken (2000) och nu senast Follow the Money som visades vid årets upplaga av filmfestivalen i Berlin.

– Dag Hammarskjöld tillhör de framstående ledare i vår historia som förlorat livet i sin frihetssträvan och vilja att göra skillnad i världen. Vi vill fånga människan Dag Hammarskjöld, en sanningsälskande person placerad i en omöjlig situation kantad av våld och svek, säger Per Fly.

Dag Hammarskjöld dog i den omtalade flygkraschen natten mellan den 17 och 18 september 1961 på väg till ett möte med utbrytarprovinsens Katangas ledare Moïse Tshombe, som skulle äga rum i Nordrhodesia i nuvarande Zambia.

Omständigheterna kring flygkraschen har granskat vid flertalet tillfällen utan att orsaken kunnat fastställas på ett tillförlitligt sätt. Dag Hammarskjölds öde har sedan dess fängslat en hel värld och varit föremål för åtskilliga konspirationsteorier.

Historien aktualiserades igen förra året efter FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons stöd för återupptagandet av granskningen av fallet. Bakom beslutet låg bland annat upptäckten av hemligstämplade dokument hos den amerikanska övervakningstjänsten NSA som kan kasta nytt ljus över Dag Hammarskjölds och ytterligare 15 personer död i flygkraschen.

Dag Hammarskjölds dramatiska öde som FNs Generalsekreterare gör sällskap i världshistorien med namn som John F Kennedy, Raoul Wallenberg, Martin Luther King och Olof Palme.

– Dag Hammarskjölds namn är självlysande bland de personer som betytt mest för världsfreden och friheten under efterkrigstiden. Vi är mycket stolta samproducenter till en film som hela världen väntat på, säger Tomas Eskilsson VD Film Väst.

För manus står den flerfaldigt prisbelönte manusförfattaren Ulf Ryberg med filmer bakom sig som Huvudjägarna (2011), Milleniumfilmen Luftslottet som sprängdes (2009) och TV-Serien Lasermannen (2005) med flera.

Producenter är Patrick Ryborn, Eyeworks Scandi fiction och Malene Blenkov, Creative Alliance i samproduktion med Nordisk Film och Film Väst.

Filmens exekutiva producenter är Lone Korslund, Poa Strömberg och Tomas Eskilsson.

Inspelningen är planerad till 2017.

För intervjuförfrågan och ytterligare information kontakta: Camilla Nasiell, 070 720 65 63, camilla.nasiell@mondayrelations.se eller Stellan Forsberg, 070 763 97 66, stellan.forsberg@mondayrelations.se.

Bilder: Erik Dalström