När filmfestivalen i Venedig invigs den 28 augusti finns fem av Film i Västs samproduktioner representerade. Världspremiär blir det för Göran Hugo Olssons dokumentär Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 producerad av Göteborgsbolaget Story samt Thomas Vinterbergs dramaserie Familier som vores, inspelad i Västra Götaland. I tävlingssektionen Orizzonti är de internationella samproduktionerna Quiet Life av Alexandros Avranas och kortfilmen O av Rúnar Rúnarsson uttagna. I Giornati degli Autori tävlar Basileia av Isabella Torre.

– Vi gratulerar alla utvalda filmer och dramaserier – filmfestivalen i Venedig är ju en av de mest prestigefyllda festivalerna i världen och här får de ett avstamp som för dem vidare ut i världen. Vi är mycket stolta över de fem samproduktionerna, alla inspelade eller postproducerade i Västra Götaland, ett bra resultat på ett fortsatt fint festivalår, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

 

Mer om samproduktionerna:

Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 av Göran Hugo Olsson

Regissören Göran Hugo Olssons dokumentär Israel Palestina på svensk TV 1958-1989 har svensk biopremiär 4 oktober, ett år efter Hamas-attacken och krigsutbrottet.

Genom att blicka tillbaka i historien försöker filmen förstå en av vår tids värsta konflikter. Under åren 1958-1989 rådde public service-monopol i Sverige och SVT:s rapportering från Israel och Palestina var unik. Deras reportrar var ständigt på plats i det krigsdrabbade området och dokumenterade allt från vardagsberättelser till internationella storkriser.

Detta omfattande material ligger till grund för arkivmästaren Göran Hugo Olssons (Black Power Mixtape 1967-1975, Om våld/Concerning Violence) senaste film där bilder av den israeliska statens uppkomst varvas med Palestinas frihetskamp. Reportage med Yasser Arafat och intervjuer med Israels utrikesminister Abba Eban under ett Sverigebesök är delar av ett exklusivt material som inte visats sedan det sändes. Tillsammans berättar de om vår tids kanske sårigaste konflikt och ger oss verktyg att förstå historien som så starkt påverkat vår samtid. Drabbande och hjärtskärande aktuell.

Filmen är en samproduktion mellan Story, SVT och Film i Väst, Tekele och Ström Pictures och distribueras av Folkets Bio.

Familier som vores av Thomas Vinterberg

Thomas Vinterbergs dramaserie Familier som vores är uttagen till det officiella programmet där den visas utom tävlan. Serien, som delvis är inspelad i Västra Götaland, är i sju avsnitt och får dansk tv-premiär i höst. I Sverige kommer man kunna se serien på TV4.

Familier som vores inleds mitt i den danska sommaren där livet går sin gilla gång. Men som en blixt från en klar himmel rivs allt upp. Den stigande vattennivån kan inte längre ignoreras och regeringen beslutar att hela Danmark ska evakueras. All egendom blir plötsligt värdelös, hus och institutioner överges samtidigt som familjer, vänner och älskande skingras. De som har råd reser till rika länder, medan de mindre välbeställda är beroende av statligt understöd och får flytta dit där det finns plats. Kaos, söndring och maktlöshet drabbar det danska folket. Men trots avskedet från hemlandet fortsätter jorden att snurra. På många ställen spirar kärleken, människor försonas och hoppet om att bli återförenade lever vidare. Familier som vores är ett storslaget och intimt familjedrama om avskedstagandet från allt det vi känner till men också om människors okuvliga vilja att överleva, hoppas och älska.

I huvudrollerna ser vi Amaryllis August, Albert Ruebeck Lindhardt, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen, Helene Reingaard Neuman, Esben Smed, Magnus Millang, David Dencik, Thomas Bo Larsen, Max Kaysen Høyrup och Asta Kamma August.

Serien är skriven av Thomas Vinterberg och Bo Hr. Hansen och producerad av Zentropa, Sisse Graum Jørgensen, Kasper Dissing, för TV 2 Danmark, Studiocanal och Canal+ i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) Sirena Film, Ginger Pictures och Saga Film med stöd av DFI, EU och Nordisk Film & TV Fond.

Quiet Life av Alexandros Avranas

Sverige 2018. Ett mystiskt syndrom som drabbar flyktingbarn väcker oro bland läkare och politiker. Sergei och Natalia har tvingats fly från sitt hemland efter ett angrepp som nästan dödade Sergei. De har bosatts sig med sina två unga döttrar i Sverige, i väntan på att Migrationsverket ska fatta beslut om uppehållstillstånd. De gör sitt bästa för att leva ett vanligt liv. De arbetar hårt, skickar sina barn till en svensk skola, lär sig språket, underkastar sig regelbundna inspektioner från myndigheterna och hoppas att en dag bli svenska medborgare. Men när de får avslag på sin ansökan, bryter yngsta dottern Katia samman och faller in i en mystisk koma. Ställda inför ett moraliskt dilemma, utsätts deras motståndskraft för ett prov. Kan de samla hopp nog för att rädda sina döttrar?

Regi: Alexandros Avranas. Manus: Stavros Pamballis, Alexandros Avranas. Filmen är inspelad i Västra Götaland (Göteborg under 20 dagar), Estland och Finland. Svensk distribution: TriArt Film.

Huvudrollerna spelas av Chulpan Khamatova, Grigory Dobrygin, Naomi Lamp, Miroslava Pashutina, Eleni Roussinou. Bland svenska skådespelare märks Lena Endre, Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Anna Bjelkerud, Alicia Eriksson, Sofia Pekkari.

Produktion Les films du Worso production i samproduktion med Fox in the Snow (Olivier Guerpillon, Frida Hallberg), Film i Väst, Elle Driver, Senator Film Produktion, Amrion, Playground, Asterisk*, Making Movies, ARTE France Cinema, Bayerischer Rundfunk, Ert, Faliro House, Exile Content, Sezzfilm, Fink Film, Three Brothers med stöd av Eurimages, Film Estonia, Finnish Film Foundation, Swedish Film Institute, Région Île-De-France, Creative Europe Media Programme – Media of the European Union, Estonian Film Institute, Greek Film Centre, Ekome, Cultural Endowment of Estonia, ARTE, TRT, Yle

Basileia av Isabella Torre

Isabella Torres debutfilm Basileia är uttagen som avslutningsfilm i tävlingssektionen Giornate degli Autori.

I den tjocka dimman och i den vilda naturen på berget Aspromonte i Reggio Calabria i Italien söker en arkeolog och hans medhjälpare efter en antik skatt. Under arbetet frigör de mystiska och mytiska varelser som för evigt kommer att förändra livet för invånarna i en avlägsen bergsby.

Manus och regi: Isabella Torre. Producent: Paolo Carpignano och Jonas Carpignano, Stayblack Productions i samproduktion med Snowglobe, Katrin Pors, Mikkel Jersin, Eva Jakobsen, och Film i Väst.

O av Rúnar Rúnarsson

O av den isländske regissören Rúnar Rúnarsson är uttagen i kortfilmssektionen, Orizzonti Short Films International Competition.

Filmen O är en humanistisk och poetisk berättelse om en bräcklig man som försöker utföra en enkel uppgift samtidigt som det främsta hindret ligger i honom själv.

Filmen är producerad av Sigrid Hjorton Wagner och Heather Millard på [sic] film.