Göteborgs Kulturnämnd föreslås göra stora nedskärningar inom kulturen på sitt kommande möte den 16 december. Förslaget går också ut över filmen. Skolbion föreslås läggas ner, satsningen på ett Filmkontor ifrågasätts och Film i Väst går miste om 4,5 miljoner kronor.

– Som regional aktör bidrar vi till den västsvenska filmindustrin och vet att Göteborg spelar en mycket stor roll när det gäller inspelningar och postproduktion. Staden har många framstående kreatörer, alltifrån Ruben Östlund till Gabriela Pichler. En så kraftig bantning av filmdelen som föreslås kommer inte att gynna utvecklingen av den konstnärliga och publika filmen och tv-dramat, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Film i Väst har i år investerat i och samproducerat 18 svenska och internationella filmer och tv-draman som spelats in i Västra Götaland. Tolv av dem i Göteborg. Till detta kommer ytterligare många kort- och dokumentärfilmer samt över 30 postproduktioner. Bland samproduktionerna kan nämnas Vår tid är nus julspecial, Sune Best Man, Jessica samt tv-serier som Maskineriet och Bäckström.

– Västra Götaland har vuxit fram till Skandinaviens ledande filmregion och vi samarbetar med en lång rad Göteborgsverksamma kreatörer som skördat stora konstnärliga och publika framgångar både på hemmaplan och på de internationella festivalerna. Signalerna från Göteborg pekar därför åt fel håll i ett samarbete som måste vara regionalt för att nå sin fulla potential, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Fakta om Film i Väst
Film i Väst ägs av Västra Götalandsregionen, som i år bidrar med 92,5 miljoner. Göteborg står för 4,5 miljoner, Trollhättan för drygt två och Vänersborg för drygt en miljon kronor. Film i Väst investerar 2019 drygt 92 miljoner kronor i film- och tv-drama. Genom krav på inspelning eller postproduktion, så kallad spend, i regionen så ökar den regionala omsättningen till det dubbla, cirka 180 miljoner kronor.  I år har Film i Västs samproduktioner varit dubbelt Oscarsnominerade, vunnit Golden Globe, invigt filmfestivalerna i Cannes och Berlin samt vunnit elva Guldbaggar.