Tre Oscarsnomineringar, varav en vinst. Samproduktioner som tävlar om Guldpalmen i Cannes och Guldlejonet i Venedig. En fortsatt stark ställning i Danmark, Norge och Sverige. Så ser de konstnärliga framgångarna för Film i Väst när filmåret 2021 summeras.

– Det var ett mycket bra år konstnärligt och våra samproduktioner hävdade sig mycket väl på de internationella festivalerna och galorna. Höjdpunkten var förstås Thomas Vinterbergs Trollhätteinspelade film En runda till, som vann en Oscar för Bästa internationella film och var nominerad till regipriset. Det gav eko över hela världen, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Film i Väst har som uttalat mål att ha samproduktioner representerade på tio internationella festivaler, där Cannes, Berlin, Venedig och Toronto är särskilt utpekade, och galor som Oscar, European Film Awards och de nordiska galorna – svenska Guldbaggen, danska Robert och Bodil och norska Amanda.

I Cannes vann Renate Reinsve en Guldpalm för sin roll i Joachim Triers festivalälskling Världens värsta människa, som var nominerad till en Guldpalm för Bästa film. I Venedig slogs Michael Francos film Sundown om ett Guldlejon. Film i Väst hade även samproduktioner i Berlin, Annecy, Toronto, Sundance, Karlovy Vary, Busan och San Sebastian. Framgångarna var också stora på de nordiska galorna i antalet Guldbaggar, Robert, Bodil och Amanda.

– Framgångar på festivalerna sätter inte bara Västra Götaland på kartan som Skandinaviens ledande filmregion, det gör det också lättare för oss att locka hit svenska och internationella producenter och regissörer med intressanta projekt, säger Kristina Börjeson.

Året fick ett bra slut när både Världens värsta människa och isländska Lamm i regi av Valdimar Jóhannsson och med Noomi Rapace i huvudrollen blev shortlistade för en Oscar för 2021 års bästa internationella filmer. Hur det går vet vi på årets Oscarsgala, den 27 mars.

Bland samproduktionerna är det en kvintett som särskilt sticker ut. Alla är inspelade i och/eller postproducerade i Västra Götaland:

  • Joachim Triers Världens värsta människa. Norges Oscarbidrag med stora Cannesframgångar, tvåfaldigt nominerad till European Film Awards och med en mycket lång festivallista.
  • Ninja Thybergs Pleasure, som fick sin urpremiär i Cannes 2020 och som nominerats till European Film Awards European Discovery, Sundance och British Independent Film Awards.
  • Michel Francos Sundown, som nominerades till ett Guldlejon i Venedig och som visades i Toronto.
  • Linda Hambäcks Apstjärnan, den första svenska film som nominerats till den prestigefulla animationsfestivalen i Annecy samt till European Film Awards, European Animated Feature Film.
  • Jonas Carpignanos A Chiara, som vann Europa Cinemas Label i Cannes och som vunnit priser i Zürich, Sevilla och Stockholm.

Thomas Vinterbergs Oscarsvinnare En runda till med Mads Mikkelsen i huvudrollen spelades in i Trollhättan och samproducerades med Film i Väst. Bild: Henrik Ohsten