Torsdagen den 26 september samlas ett sextiotal nordiska producenter och finansiärer för att diskutera utvecklingen för den nordiska filmen och filmbranschen. Dagen arrangeras av Film i Väst i samarbete med filminstituten i Norge och Danmark.

Samtalet ligger till grund för Film i Väst Analysis avslutande, tredje del av rapportserien Public Funding at a Crossroads och får titeln The AnswersReflections on Film and Audiovisual Policies and Practices – Reforms, Revolution or Stay Put. Rapporten kommer att släppas under Berlin Film Festival i februari 2025.

I arbetet med rapporten har hittills ett tjugotal europeiska fokusgrupper fått reflektera kring övergripande syfte och konkreta strategier för att hantera branschens möjligheter och hot utifrån ett europeiskt perspektiv. Denna gång står utvecklingen i Norden i centrum.

När de nordiska länderna under 2010-talet valde att deklarera filmpolitiken som plattformsneutral var det helt logiskt men nu blåser andra vindar. Biografen och biografupplevelsen och därmed medborgaren/publiken ses på nytt som det mest centrala av offentliga filmfinansiärer och kulturpolitiker. Idag är det långt ifrån alla medborgare som någonsin gör ett biografbesök och de totala besökstalen ligger en bra bit under vad de gjorde runt millennieskiftet.

Därför syftar det nordiska samtalet kring vilka utmaningar filmpolitiken står inför om medborgaren är utgångspunkten – och hur ska branschen kunna leverera ett intressant innehåll till biograferna för att nå och angå medborgarna? Vilka effekter får det för ekosystemet och landskapet år 2030? Vad innebär i så fall ett ”medborgerligt tillgängliggörande” eller publik angelägenhet och därmed en framgång för filmen? Vilka mål och syften ska vara vägledande för inte minst den offentlig filmfinansieringen se ut?

Med på den nordiska filmdagen finns bland andra Anna Croneman, vd för Svenska Filminstitutet, Kjersti Mo, vd för Norska Filminstitutet, Tine Fischer, vd för Danska Filminstitutet och Louise Vesth, producent på Zentropa.

Thomas Eskilsson från Film i Väst Analysis inleder diskussionen.

Här kan du läsa mer om Film i Väst Analysis och tidigare rapporter.