Projektbeskrivning

IMDB   SFI

Director: Peter Schønau Fog
Producer: Louise Vesth, Madeleine Ekman
Production companies: Zentropa, Zentropa International Sweden
Release date: 2017

Inspelningen av Peter Schønau Fogs film Du försvinner  ägde bland annat rum i Film Västs studio i Trollhättan under senhösten 2015. I huvudrollerna ser vi Trine Dyrholm, Nikolaj Lie Kaas och Michael Nyqvist. Filmen är baserad på Christian Jungersens bestseller med samma namn. Du försvinner produceras av Louise Vesth på Zentropa med bland andra Film Väst och Zentropa Sweden som samproducenter och filmen får premiär i början av 2017.

Du försvinner är den första av Christian Jungersens böcker som filmatiseras. Boken är en stor internationell framgång i bland annat USA, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och Skandinavien.

Du försvinner regisseras av Peter Schønau Fog (KONSTEN ATT GRÅTA I KÖR, 2007) och i huvudrollerna ser vi de internationellt framgångsrika skådespelarna Trine Dyrholm (ARVINGARNA, 2014, A ROYAL AFFAIR, 2012, BRÖLLOP I ITALIEN, 2012, FESTEN, 1998), Nikolaj Lie Kaas (FASANDRÄPARNA, 2014, KVINNAN I RUMMET, 2013, ÄNGLAR OCH DEMONER, 2009) samt Michael Nyqvist (MIN SÅ KALLADE PAPPA, 2014, MISSION IMPOSSIBLE – GHOST PROTOCOL, 2011, MILLENNIUMTRILOGIN, 2009). Inspelningen började i slutet av september i Danmark och fortsätter i Trollhättan och på Mallorca.

Du försvinner handlar om den respekterade skolläraren Frederik (Nikolaj Lie Kaas), som arresteras och anklagas för bedrägeri i miljonklassen. Det visar sig att Frederik de senaste tre åren haft en hjärntumör, som förändrat hans personlighet. Hans hustru Mia (Trine Dyrholm) måste tillsammans med advokaten Bernard (Michael Nyqvist) uppamma all sin styrka för att få honom frikänd och rädda sin familj. Du försvinner är en omtumlande, spännande och gripande resa in i hjärnans komplexa strukturer. Vilka är vi? Har vi en egen, fri vilja eller är alla handlingar en följd av hjärnans impulser? Du försvinner skildrar en familjs kamp för att hålla samman när den utsätts för ett extremt tvång – den berättar historien om hjärnans kraft och viljans förtvivlan.

Manus till Du försvinner är skrivet av Peter Schønau Fog, som också regisserar. Foto av Laust Trier Mørk med produktionsdesign av Gitte Malling och Søren Gam och maskdesign av Linda Boije. Du försvinner är producerad av Louise Vesth för Zentropa i samproduktion med Film Väst och Zentropa Sverige, Madeleine Ekman, och med stöd från Danska filminstitutet, TV2 Danmark, TV4 Sverige, Den vestdanske Filmpulje, Svenska Filminstitutet och Nordisk Film. Fler investerare kommer inom kort. Nordisk Film distribuerar och TrustNordisk står för internationell försäljning.

Bilden: Nikolaj Lie Kaas, Trine Dyrholm och Michael Nyqvist. Foto Christian Geisnæs.