Projektbeskrivning

Reconstructing Utøya är en dokumentärfilm om att överleva – och om att leva vidare. Och att göra det med traumatiska minnen av vår tids mest omfattande och brutala fascistiska terrorattack i Europa.

Rakel, Mohammed, Jenny och Torje bär historien. De är ögonvittnen. De var där. De minns. Och de rekonstruerar sina upplevelser i en tom, svartmålad filmstudio utanför Bardefoss i Nordnorge under två veckor sommaren 2017. Det sker tillsammans med tolv unga norska medverkande och ett filmteam.

Fyra unga människor återskapar dagen som förändrade deras liv den 22 juli 2011. Dagen då morgondagens makthavare och toleransens företrädare skulle förintas i ett fascistiskt korståg mot det öppna demokratiska mångkulturella samhället. Först med en bomb mot regeringsbyggnaden, därefter med en dödlig klappjakt på medlemmar i Arbetarpartiets ungdomsförbund.

De fyra överlevarna vandrar tillbaka in i sina smärtsamma och ångestladdade minnen för att de är övertygade om att det är viktigt. För dem själva, för oss, för samtiden, för framtiden.

Reconstructing Utøya är gjord av regissören Carl Javér och producenten Fredrik Lange, Vilda Bomben, i samproduktion med bland andra Film i Väst.

Carl Javér Född 1968. Regissör, producent, fotograf, klippare. Utbildad vid Biskops Arnö och Dramatiska Institutet. Debuterade 1997 och har utforskat den iakttagande och kommenterande dokumentärfilmens möjligheter i en rad projekt av olika slag. Senast i flerfaldigt prisbelönade och biovisade långfilmsdokumentären Freak Out! 2014 (samproducerad med Film i Väst).

Fredrik Lange Född 1964. Utbildad i Prag och på Filmhögskolan i Göteborg. Bildade sitt produktionsbolag Vilda Bomben Film AB 2004. Producerade sin första framgångsrika kortfilm, The Wow! Element 2006. Samarbetet med Carl Javér inleddes 2010 och ledde bland annat till långfilmsdokumentären Freak Out!. Bolaget har under senare år producerat en rad kortfilmer och nordiska samproduktioner. Sedan 2010 arbetar Lange åt EU-kommissionens Mediaprogram som extern expert.

Våren 2018 är Reconstructing Utøya i slutklippning med en beräknad biopremiär till hösten.