Projektbeskrivning

Den animerade filmen The Tower/Tårnet handlar om fyra generationer palestinska flyktingar och ett hopp. Den 15 maj 1948 upprättades staten Israel trots omfattande protester från de palestinier som sedan länge bott i området. Stora delar av den palekstinska befolkningen fördrevs från sina hem och fler än 500 palestinska byar ödelades. Palestinierna kallar det kriget för ”al-Nakba”, som betyder ”katastrofen”.

The Tower (Tårnet) är en varm och spännande berättelse om den elvaåriga flickan Wardi och hennes morfar Sidi, som bor tillsammans i ett fyra våningar högt tor i ett flyktingläger i Beirut, Libanon. Ända sedan Sidi kom till flyktinglägret 1948 har han levt kvar i hoppet om att få återvända till sitt kära Palestina, men ålderdomen har fått honom på andra tankar. Filmen tar oss med på Wardis resa tillbaka i historien genom de fyra generationerna i tornet, på jakt efter Sidis förlorade hopp och sin egen framtid.

Filmen är baserad på äkta historier från intervjuer, samtal och observationer gjorda av regissören och manusförfattaren Mats Grorud under tiden han bodde i ett flyktingläger i Libanon. Regi och manus: Mats Grorud. Producent: Frode Søbstad, Patrice Nezan, Laurent Versini, Annika Hellström. Produktionsbolag: Tenk.Tv, Les Contes Modernes, Cinenic Film. Premiär: 2 november.