Projektbeskrivning

Ruben Östlund presenterade sin nya långfilm The Entertainment System is down på filmfestivalen i Cannes. På plats fanns också Kirsten Dunst och Daniel Brühl, som spelar huvudrollerna tillsammans med Keanu Reaves, samt producenten Erik Hemmendorff, Plattform Produktion. Inspelningen börjar 2025 och sker på ett riktigt, stort flygplan, som Ruben Östlund köpt.

Det är den sjätte långfilmen som Film i Väst samproducerar med Ruben Östlund och de två senaste Triangle of Sadness och The Square har vunnit Guldpalmen i Cannes.

Ruben Östlund inspirerades av forskningsrapport i socialpsykologi från Virginia University, The challenge of the disengaged mind. I det experiment som låg till grund för studien fann man att människor inte uppskattade att ensamma tillbringa sex till 15 minuter i ett rum utan att ha något att att göra än att tänka. Forskarna la till en twist i experimentet: Om deltagarna tryckte på en knapp kunde de, om de så ville, ge sig själva en ofarlig men mycket smärtsam elektrisk stöt. Resultatet visade att en fjärdedel av alla kvinnor och två tredjedelar av männen valde att trycka på knappen. En av de manliga deltagarna ansåg det vara så outhärdligt att vara själv med sina tankar att han under femton minuters tid gav sig själv 190 elektriska stötar.

Filmen är en svensk-tysk-fransk samproduktion med där Plattform Produktion med Erik Hemmendorff och Philippe Bober som producenter. World sales, Coproduction Office.