Projektbeskrivning

Norske regissören Jens Liens film En nation i schack baseras på bästsäljaren med samma namn av Johan Høst. Manus av Christopher Grøndahl och Rakel Kraft Biørnstad.

Norges statsminister kidnappas och försvinner spårlöst. Kidnapparen ställer bara ett krav; de styrande politikerna måste spela schack om statsministern liv. Schackpjäserna representerar personer som arbetar för staten eller som är ledare i samhället. Om politikerna vinner spelet kommer statsministern att leva, men för varje gång terroristen slår ut en pjäs måste en person betala med sitt liv. Politikerna och deras utsedda räddningsteam, Delta Squad, står inför ett omöjligt dilemma: Kan de offra andra i ett försök att rädda statsministern? Med bara 48 timmar på sig att vinna spelet och rädda statsministern har de inget annat val än att spela, men med varje drag de gör kommer döden närmare. Och utan några ledtrådar att gå på ställs de inför frågan om offrandet av en första schackpjäs kan ge dem en ledtråd för att hitta kidnapparen?

Filmen produceras av det norska produktionsbolaget Stig og Stein Studio, med Stig Hjerkinn Haug, Fredrik Støbakk och Tale Bryn Teigene som producenter. Medproducenter är SF Studios och Film i Väst. Filmen finansieras med stöd från Film i Väst, Filminvest och privata investerare. SF Studios distribuerar filmen i Norden och REinvent hanterar international sales.