Projektbeskrivning

 

IMDB   SFI

Director: Tarik Saleh
Producer: Kristina Åberg
Script Writer: Tarik Saleh
Production companies: Atmo
Release date: 2017

Den 24 november 2015 började inspelningen av Tarik Salehs nya film, THE NILE HILTON INCIDENT, i Egypten. En noir-thriller med Fares Fares i huvudrollen, som utspelar sig strax före den arabiska våren. Kristina Åberg på Atmo producerar, bland samproducenterna finns Film Väst. Beräknad premiär våren 2017.

Filmen hämtar inspiration från verkliga händelser. I juli 2008 hittades den kvinnliga libanesiska Idol-vinnaren Suzanne Tamin med halsen avskuren på ett hotell i Dubai. Den man som beordrat mordet var rasande över att ha fått nobben av henne. Han var också en egyptisk, mycket rik, affärsman och politiker. Rättegången TV-sändes under ramadan och blev mycket uppmärksammad. Domen blev hård: dödsstraff, som sedan ändrades till 15 års fängelse.

Den svenske regissören Tarik Saleh, som tidigare gjort Tommy och Metropia (båda i samproduktion med Film Väst) inspirerades av händelsen till manuset till The Nile Hilton Incident. Ett manus specialskrivet för Fares Fares, som spelar en plågad poliskommissarie som får ett spekulärt mordfall på sitt bord.

– Suzanne Tamins fall skakade hela Mellanöstern. Jag har i alla mina filmer kommit tillbaka till ett och samma tema: Den personliga uppoffringen för en tro på något större. Det grekiska drama, där en hjälte utmanar gudarna – en strid som är nästan omöjlig att vinna. I den mördade libanesiska sångerskan såg jag en historia som kunde illustrera denna strid, säger Tarik Saleh.

Tarik Saleh har under åren levt i Kairo under flera perioder och har slagits av att det inte gjorts några verkliga porträtt av staden. Han beskriver Kairo som en plats där framtiden och det förgångna möts i ett fascinerande, anarkistiskt kaos. Det vackra och det fula; de rika och de fattiga. ”Kontraster som gör Kairo till en filmisk dröm”. Referenser till filmer som LA Confidential och Chinatown är tydliga.

The Nile Hilton Incident utspelar sig i smältdegeln Kairo, 30-miljonersstaden i väntan på att någonting ska hända.