Projektbeskrivning

 

IMDB   SFI

Director: Dome Karukoski
Producer: Malin Söderlund
Production companies: Helsinki Film, Anagram Väst
Release date: 2017

Touko Laaksonen, mer känd som Tom of Finland, är känd över hela världen som skaparen av en av världens mest berömda ikoniska bildsviter av homosexuella fantasier. Den finske regissören Dome Karukoski har nu påbörjat inspelningen av sin långfilm Tom of Finland, som håller sig trogen till Tuoko Laaksonens fantastiska liv. Inspelningen pågår i Göteborg under 19 dagar och är ett finskt-svenskt samarbete mellan Helsinki Film och Anagram Väst med Film Väst som samproducent.

Så här säger regissören Dome Karukoski om Tom of Finland:

– Det här är historien om en man som var före sin tid, som modigt stod upp mot en värld som med all kraft förnekade honom rätten att vara den han ville vara – en homosexuell man med homosexuella fantasier. Denna historia visar bokstavligen hur en människa kan förändra världen, också med något så enkelt som konstnärens verktyg. Det här är porträttet av en hyllad artist, gjort för de stora filmdukarna, men också en kärlekshistoria. Touko Laaksonen levde verkligen ett fantastiskt liv, värt att visa för världen.

Touko Laaksonen, mer känd som Tom of Finland, är känd över hela världen som skaparen av en av världens mest berömda ikoniska bildsviter av homosexuella fantasier. Den finske regissören Dome Karukoski har nu påbörjat inspelningen av sin långfilm Tom of Finland, som håller sig trogen till Tuoko Laaksonens fantastiska liv.

Touko Laaksonen var officer, som dekorerats under andra världskriget, och som återvänt hem efter att hjältemodigt men under svåra förhållanden ha tjänat sitt land. Men livet i Finland efter kriget var lika tufft. Fredens Helsingfors utsatte homosexuella för förföljelser och Laaksonens vänner kände sig till och med tvingade att gifta sig med kvinnor och skaffa barn.

Tuoko Laaksonen fann en tillflykt i sin befriande  konst, särskilt homoerotiska teckningar av muskulösa män). Hans verk – som blev kända genom signaturen Tom of Finland – blev en sinnebild för en hel generation av män. Han var en erkänd konstnär före sin död 1991 och hans verk ställdes ut, bland annat på Venedigbiennalen 2009.

Tom of Finland produceras av Helsinki Filmi i samproduktion med bland andra Anagram Väst och Film Väst med stöd av Svenska Filminstitutet och Finska Filminstituet. Inspelningen sker i Finland, Tyskland och Göteborg samt LA under vintern/våren 2016. Tom of Finland får finsk biopremiär i februari 2017. Inspelningen i Göteborg pågår i 19 dagar (av 38). För delar av postproduktionen svarar Göteborgsbolagen Jumpcut och Cloudberry Post.

Om Dome Karukoski
Dome Karukoski är en av Finlands främsta regissörer. 2013 utsågs han till branschtidningen Varietys TOP-10 Directors to Watch. Hans filmer har varit stora framgångar både publikt och bland kritikerna. Hans sex filmer har hittills nominerats 33 gånger till det nationella finska filmpriset Jussi och med Dark Butterflies (De mörka fjärilarnas hem) och Lapland Odyssey (samproducerad med Film Väst och Anagram Väst) fick han Jussi för Bästa regi. Han har också haft stora framgångar internationellt.

I huvudrollerna
I huvudrollerna ser vi som Touko Laaksonen Pekka Strang som bland annat medverkat i We are the Pirates of the Roads (2015), Armi Alive (2015), Simo Times Three (2012), Three in love (2008) samt en rad TV-drama och teaterproduktioner. Som Toukos älskare och partner Veli spelar Lauri Tilkanen som medverkat i en lång rad filmer, bland andra Autumn Prince (2016), Midwife (2015), Reunion (2015), TV-drama och teaterproduktioner. Jessica Grabowsky spelar Tuokos syster Kaija. Hon har bland annat medverkat i TV-dramat Tjockare än vatten (2014/15), 8-ball (2013) och Love and Other Troubles (2012).